Politik

Stanforduniversitetet och startupmarknaden i Silicon Valley

Stanford2

Foto USAbloggen 1/3/2015. En litet ovanlig bild från nybyggda forskningslokaler byggda med donationer från framgångsrika entreprenörer.

Stanforduniversitetet grundades 1885, vilket är sent för amerikanska universitet, Harvard grundades så tidigt som 1636.

Stanford har nära 16 000 studenter, hälften så många som Berkeley, och är Silicon Valleys absoluta Ground Zero. Stanford har alltid satsat på entreprenörskap, och uppmuntrar akademiska lärare att starta sina egna företag och att anställa sina egna studenter i företagen. Man har nära kontakter med alla de stora IT-företaget, främst kanske med Google, och givetvis med riskkapitalet som ligger utefter Sand Hill Road som gränsar till Stanfords Campus.

Stanford har en viktig relation till startupföretagen som är som ett slutet kretslopp.

Framgångsrika startupföretag ger donationer till Stanford, ofta i form av gigantiska byggnader, som de här splitternya byggnaderna som syns på första två bilderna.

Stanford3

Foto USAbloggen 1/3/2015.

Men trots att Stanford till skillnad från Berkeley är ett privatuniversitet så har man satsat på saker som MOOC, massiva webbaserade Kurser, som man kanske inte skulle tro att ett privatuniversitet skulle vara intresserad av att satsa på.

Hoover.Stanford

Foto USAbloggen 1/3/2015.

Däremot är det ledsamt att donatorerna inte bryr sig om att donera till de betydligt fattigare universiteten och skolorna runt om i Silicon Valley. Som verkligen behöver donationer för att ge fattiga studenter en chans till ett bättre liv.

Stanfird Palmer

Foto USAbloggen 1/3/2015.

Men för gräddan av Silicon Valley-eliten så är det på Stanford man vill se sin donerade byggnad.

Stanford1

Foto USAbloggen 1/3/2015.

Och säga vad man vill om den något tvivelaktiga moralen så har Stanford utan tvekan ett av världens vackraste campus. Byggt i gammal mexikansk stil.

Stanford4

Som de här bilderna visar.