Politik

CIA-experter med erfarenhet från Moskva om mordet på Boris Nemstov

Postcard. Red square

Amerikanska CIA-experter med erfarenhet från Moskva har gett sin syn på mordet på Boris Nemstov i närheten av Röda Torget. Ett område som är intensivt övervakat men som just den kvällen inte hade några fungerande övervakningskameror överhuvudtaget.

Jeff Stein skriver i Newsweek: CIA Veterans Finger Putin in Nemtsov Assassination

The area is usually swarming with military and police personnel, says former Deputy CIA Director John McLaughlin. “This part of Moscow, the vicinity of Red Square, is undoubtedly crawling with security personnel, so it’s hard to believe that this single grainy video is the primary piece of forensic data available to the authorities,” he says.

The Russians also possess cutting-edge facial recognition technology—the better to identify anti-government protesters, who are under constant surveillance, one of the former operative says. “If I were to hazard a guess, the Putin government figured that no one would believe that no video records existed—so they pawned off this low quality one as the only one available but not good enough for identification purposes.”

“[T]here must be hundreds of CCTV cameras covering every yard of Kremlin perimeter,” says another former CIA operative, who had extensive experience dodging Russian counterspies during the Putin era. “There are probably multiple control rooms covering different sectors. It’s preposterous that all of them would be off for repairs at the same time.”

Michael Winiarski skriver initierat i DN och påpekar bl.a. att Boris Nemtsov alltid var skuggad av Putins säkerhetstjänst, utom just vid det här tillfället: Oppositionen ska skrämmas till tystnad

Med den chauvinistiska hysteri som har piskats upp mot dem som ifrågasätter klokskapen i att invadera Ukraina vore det inte förvånande om någon av de många paramilitära grupperingar eller mc-gäng eller det nybildade Anti-Maidan som har dykt upp har tagit saken i egna händer. Mängder av ryska ultranationalister har också brutaliserats som frivilliga krigare i östra Ukraina och då är inte steget långt från dödandet i Ukraina till att mörda i Moskva.

Det kanske inte ens behövdes någon som gav ordern att likvidera en ”statsfiende”.
….
Om en av landets mest kända politiker inte kan vara fredad några stenkast från Röda torget och Kreml, där det vimlar av säkerhetsmän och bevakningskameror, ska ingen annan heller kunna känna sig säker.

Att det var ett professionellt arrangerat attentat tvivlar ingen på; Nemtsov var alltid skuggad av FSB, men han kunde ändå skjutas på öppen gata av personer som av allt att döma kände sig säkra på att inte bli gripna.

Det vi har sett är med andra ord ett klassiskt terrordåd, och terrorns syfte är alltid just vad ordet betyder: att skrämma, i detta fall till tystnad och politisk passivitet.

Ett politiskt mord som kommer att få vittgående konsekvenser inte bara för Ryssland utan för hela världen.

Pressklipp:

SvD