Politik

USA: En Buse i Kongressen, Netanyahu och Israellobbyn kuppar President Obama

Boehner Calls Netanyahu Closest Ally in Fight Against Obama

USA har traditionellt haft tre inflytelserika lobbyorganisationer. Tobakslobbyn, Vapenlobbyn och Israellobbyn. Tobakslobbyn har nu förlorat det mesta av sitt inflytande i USA. Vapenlobbyn är starkare än någonsin och ingen politiker med självdrift vågar idag ta sig an dom.

Israellobbyn är den tredje med AIPAC eller American Israel Public Affairs Committee som sin främsta komponent. Som stöds av en förkrossande majoritet i Senaten och en stor majoritet i Kongressen.

Men när Kongressens talman, republikanen John Boehner i hemlighet bjöd i Israels kontroversielle premiärminister Binjamin Netanyahu för att hålla ett brandtal till Kongressen mot president Obamas förhandlingar med Iran om dess energiprogram, ja då ställdes kongressen inför ett dilemma. Skulle man stödja president Obama genom att bojkotta talet eller skulle man stödja Netanyahu?

En mycket obekväm sits, men i ett tecken på hur skev maktbalansen mellan Obama och Netanyahu är så bojkottade bara 60 av 232 demokratiska kongressmedlemmar talet, medan resten, och givetvis alla republikaner, ställde upp för Netanyahu.

Peter Baker skriver i New York Times: Netanyahu, in Speech to Congress, Criticizes ‘Bad Deal’ on Iran Nuclear Program

Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel used one of the most prominent platforms in the world on Tuesday to warn against what he called a “bad deal” being negotiated with Iran to freeze its nuclear program, bringing to a culmination a drama that has roiled Israeli-American relations for weeks.

In an implicit challenge to President Obama, Mr. Netanyahu told a joint meeting of Congress that Iran’s “tentacles of terror” were already clutching Israel and that failing to stop Tehran from obtaining nuclear weapons “could well threaten the survival of my country.” The deal Mr. Obama seeks will not prevent a nuclear-armed Iran, he said, but “will all but guarantee” it.

“We must all stand together to stop Iran’s march of conquest, subjugation and terror,” Mr. Netanyahu told the lawmakers, who responded with repeated standing ovations.
characterized the disagreement over Iran as a family fight.

Less than two hours later, Mr. Obama sharply rebutted Mr. Netanyahu’s speech before he attended a meeting with the new defense secretary, Ashton B. Carter. Mr. Obama offered a vigorous defense of the deal he has proposed to Iran and argued that the Israeli leader’s speech was “nothing new” and offered no other credible approach.

Nu väntar vi bara på att Folkpartiets Birgitta Ohlsson, som säkert svimmade av hänförelse under Netanyahus brandtal, KD:s skjutglada Ebba Busch och inte minst den smaklösa kocken Tina Nordström som i sitt senaste matprogram uttalade sig för Israels rätt att ockupera Östra Jerusalem, ja att den här högst tvivelaktiga trion, bjuder in Netanyuahu att upprepa bravuren mot Stefan Löfven i Sveriges Riksdag.

Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet om Netanyahus fräcka kupp mot Obama:Netanyahu – fräck bortom alla gränser. Ett påhopp av sällan skådat slag av en allierad

Vita huset var upprört redan före talet för det faktum att Netanyahu accepterat inbjudan från republikanernas ledare i kongressen utan att först få klartecken från Obama.

Det var lite som en middagsbjudning där gästen ägnar hela kvällen åt att skälla ut värden.

Visserligen la Netanyahu upp talet taktiskt genom att inleda med att ösa beröm över Obama. Men i ljuset av det övriga han sa framstod de vackra orden som tomt smicker.

Efteråt var Obama rasande och anklagade via en talesman Netanyahu för att “bara snacka utan action”.

USA är Israels mäktigaste vän, en av väldigt få i världen. Varje år får Israel närmare 30 miljarder kronor i militärt stöd från USA. Därför kan det framstå som märkligt att Netanyahu sågar av den gren han sitter på.

Netanyaus fräcka kupp mot president Obama i hjärtat av Washington handlar dock inte i första hand om Irans energiprogram. Det handlar om att försäkra sig om att USA fortsätter att isolera och blockera Iran och inte plötsligt får för sig att närma sig Iran.

Till skillnad från de efterblivna arabländerna har Iran mängder med toppuniversitet och en välutbildad medelklass.

Något som inte minst syns här i Silicon Valley där iranska IT-ingenjörer syns överallt.

NU tror ingen på allvar att Netanyahu verkligen kan stoppa Obama hur gärna han än vill. Inte ens med hjälp från republikanerna och alla demokrater som är beredd att vända sin egen president ryggen.

Ingen annan amerikansk president i mammaminne hade tillåtit en ledare för en liten klientstat som Israel att hunsa med sig som Obama har gjort. Han borde ha utvisat Israels ambassadör Ron Dermer för att att denne har hållit tyst om Netanyahus inbjudan från Kongressen, han borde ha dragit tillbaks USA:s ambassadör från Israel, som Nentanyahu gjorde med Israels Sverige-ambassadör.

Men Obama vågar inte. Och hans försiktighet och undfallenhet som i Syriankriget där han först talade om en röd linje och sen när Assad-regimen snabbt korsade den röda linjen, backade och accepterade Putinregeringens räddningsplanka.

Något som visade Putin att han inte hade något att oroa sig för från Obama i Ukraina.

Det kan till sist vara värt att påpeka att det även finns andra lobbygrupper i USA. Som Jordbrukslobbyn, pensionärslobbyn, telekomlobbyn och nu också IT-lobbyn.

Pressklipp:
Aftonbladet

10 thoughts on “USA: En Buse i Kongressen, Netanyahu och Israellobbyn kuppar President Obama

 1. San

  Sjukvårdsreformen är under attack för att republikanerna vill bli av med den, det har inget med implementationen att göra. Sjukvårdreformen som sådan är en formlig succé som enkelt kommer att överleva med 6-3 till 9-0, du är egentligen lika enformig och hatisk mot Obama som den kristna högern. I de flesta fall kopierar du bara rakt av vad de säger.

  Tröttsamt.

  1. Lennart

   San: Ingen kommentator som jag har sett tror att sjukförsäkringsreformen kommer överleva med 6-3 i Högsta Domstolen. Som bäst skulle det bli 5-4. Och när du skriver “som sådan” så får du förklara vad du menar. För utan ett heltäckande mandat så upphör reformen att gälla i de republikanska delstaterna.

   Att jag inte gillar den kristna högern har jag aldrig stuckit under stol med. Berätta gärna om du har något positivt att säga om dom.

  2. Lennart

   San: Vill också påpeka att jag faktiskt aldrig har hatat någon människa i hela mitt liv. Att hata är ett uttryck för en patologisk personlighet som jag tror är väldigt sällsynt.

   Och att ha en enformig syn på t.ex. Obama, eller Danmark. Där har du en enformigt positiv syn på Obama och en enformigt, ska vi säga “hatisk” syn på Danmark.

   Det är inte lätt att göra alla till lags är det? 🙂

 2. San

  Försiktig och tentativ, riskavers osv känns som utmärkta egenskaper för någon i Obamas position. Men så är han också den bästa amerikanska presidenten under min livstid.

  Intensiv, spontan och offensivt lagd låter som en fotbollsspelare.

  1. Lennart

   San: Ja det är onekligen något man kan diskutera vilken slags personlighet som behövs i Vita Huset. Problemet med försiktiga människor som vill undvika att ta risker är att dom låter andra styra utvecklingen och reagerar istället för agerar.

   Obama har också lämnat över implementationen för t.ex. Obamacare till andra och inte varit inblandad i detaljerna. Vilket nära på fick hans sjukförsäkringsreform att kollapsa. En reform som återigen står under attack.

   I min mening är Obama en man som lovade så mycket men som bara infriade en bråkdel av vad han sade sig vilja utföra. Och som för alltid kommer att få stå vid skampålen för sin roll i NSA:s massavslyssning.

 3. San

  Antingen känner Netanyahu något messianskt kall eller så är han bara extremt cynisk och endast siktar på att vinna valet igen. En annan teori är att han egentligen är rätt nöjd med hur Irak utvecklade sig och att det enda sättet för Israel att vara säkra att omgivningen ligger i ruiner.

  Att bomba Iran hjälper ju knappast, så det måste vara ett regelrätt krig han tänker sig.

  Jon Stewart var tillbaka i god form dock, synd att han ska lägga av:

  http://thedailyshow.cc.com/videos/13ry42/bibi-s-big-adventure

  1. Lennart

   San: Kontrasterna mellan den Netanyahu och Obama som personer är rätt fascinerande. Vilket säker är varför de sägs avsky varandra så intensivt. Obama är försiktig, tentativ, han avskyr risk och osäkerhet medan Netanyahu är intensiv, spontan och offensivt lagd. Han förverkligar verkligen den franske revolutionären Georges_Dantons motto “il nous faut de l’audace, et encore de l’audace, et toujours de l’audace”. http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Danton

 4. Christer W

  En rätt intressant sak är Netanyaus ständiga iver att attackera iran och hans ständiga lögner om varför.
  Rent reellt så är läget att daesh är ett långsiktigt hot mot både iran och israel (och europa), misslyckas offensiven mot Tirkit så kan nog israelerna börja fundera över vart de ska ta vägen. Även iran få ta sig en funderare över läget. Och vi.
  Det enda verkliga motstånd mot daesh i dag är kurderna, iran och irakiska shiiter.
  Vad jag har kunnat förstå så leds iraks offensiv mot daesh på fältet av en iransk general, vilket kan tyda på att irakiska regimen inte litar fullt ut på sina generaler.

  Vad skulle hända om Netanyau angrep iran i nuvarande situation, det är möjligt att iran avbryter och säkra sina egna gränser och låter daesh agera som de vill i irak, syrien, jordaninen, turkiet och andra MÖ-länder.
  Med andra ord Netanyau är en fara för alla utom daesh och det kanske Obama inser.

  1. Lennart

   Christer: Håller med. Och för Netanyahu är det speciellt oroväckande att USA och Iran nu för regelbundna samtal. Visserligen har Obamaregeringen gett den israeliska regeringen ord-för-ord referat från diskussionerna, men diskussioner om Irans energipolitik kan i förlängningen leda till diskussioner om andra frågor. Netanyahu vill inte att USA ska förhandla med Iran, han vill att USA ska bomba Iran.

Comments are closed.