Politik

Vad Tysklands ekonomi och energiminister Sigmar Gabriel kan lära Sverige om entreprenörskap och startupföretag

Brandenburger Tor

Vad krävs för att börja tänka som en entreprenör? För att den småskaliga Gnosjöandan ska ersätta det storskaliga brukstänkandet som har dominerat Sverige i så många hundra år?

Det handlar mycket om att avmystifiera entreprenörskapet och ge folk ofta den trivial information som dom behöver för att starta eget. Som vilka skattelagar som gäller, hur och var dom kan få lån, som att ge dom tillgång till mentorskap, riskkapital och rådgivning, till hackathon, inkubatorer och acceleratorer.

Friedrich Geiger skriver i Wall Street Journal om hur Tysklands ekonomi och energiminister Sigmar Gabriel driver på för att förnya entreprenörskap och innovation inom den traditionsbundna tyska industrin: The Giant Hole in Germany’s Economy: Startups. The country isn’t creating new small businesses, and that has bigger repercussions

Mr. Gabriel’s new government initiatives come atop existing efforts to promote startups, including state grants, cheap loans and free consultations on how to set up a business. Local business-plan competitions dot the country.

Officials in Berlin and the surrounding state of Brandenburg, for example, back one of Germany’s largest contests for new-business ideas. To teach startup skills, the organizers offer seminars on accounting, taxes, sales management and drafting of contracts. In addition, 350 consultants provide individual advice. Participants can meet peers, potential financiers and business experts at gatherings.

Prof. Breugst said the initiatives foster entrepreneurialism because they burnish public image of people who dream up commercial ideas and start companies.

Det här är något som Sverige lätt skulle kunna imitera och som skulle kunna stimulera entreprenörskapet i Sverige.