Politik

Fars fabrik, från Sakernas Internet till det Industriella Internet

FlyPort Wi Fi Module Hich Resolution

Sakernas Internet handlar om att koppla ihop olika prylar och få dom att kommunicera med varandra. Sakernas Internet är f.n. en av de hetaste trenderna som överhuvudtaget finns, tro mig.

Men hur coolt Sakernas Internet än är så handlar det ännu så länge om små hushållsprylar. Visserligen viktigt och intressant. Men ändå bara början till något betydligt mycket större.

David Mount, partner i Kleiner Perkins gröna fond skriver om att vi nu är på väg till De Tunga Sakernas Internet eller det industriella Internet där industriella maskiner nu börjar kopplas upp mot Internet, med oanade konsekvenser: The Industrial Awakening: The Internet of Heavier Things

Consider power plants that can predict when they will break down and call for preventive service with a two-week lead-time. Or trucks that are continuously re-designed based on user feedback. Or MRI machines sold to hospitals with a “per-MRI” price rather than as a purchase requiring millions of dollars upfront. All of these examples require connected, secure, self-diagnosing equipment to replace the $6.8 trillion of existing fixed infrastructure and machinery in the U.S. At our firm, we’ve designated this second wave of the Internet of Things as the Industrial Awakening.

The Industrial Awakening will generate $14.2 trillion of global output by 2030, according to a World Economic Forum report released last month. But business leaders are just beginning to appreciate the size of the opportunity, which includes connected device applications in sectors ranging from manufacturing to mining, agriculture to energy, and transportation to healthcare. As the report noted, the industries that fall within the “Internet of Things” category constitute two-thirds of the global economy. There are significant and compelling opportunities for new ventures in these markets.

Det där med sjukvårdsapparater som kan diagnosticera sig själva har jag faktiskt själv jobbat med och det har redan flera år på nacken.

Men klart är att vi nu är på väg mot allt fler och allt större smarta maskiner som bilar t.ex., som kan kommunicera med sin omgivning och med varandra. Och som är är medvetna om sin omgivning och sina arbetsuppgifter. Som Povel Ramel uppmärksammade redan 1954.

Pressklipp:
IDG.se