Politik

USA: i skuggan av det väntade HD-beslutet, republikanska delstater förbereder anti-HBT-lagstiftning

sacramento pride day

Dykes on Bikes. Dom borde i alla fall ha MC-hjälm på sig.

De flesta svenskar vet vid det här laget att USA:s Högsta Domstol nästa månad väntas döma mot mer tolerans i frågan om homoäktenskap. Kanske t.o.m. göra homoäktenskap lagliga i hela USA.

Det är för att förhindra denna utveckling som politiker i ett antal amerikanska republikanske delstater nu planerar att införa homofobiks lagstiftning som ger affärer och företag rätt att vägra att handla med HTB-människor efter det strider mot deras “religiösa frihet”.

Richard Fausset och Alan Blinder skriver i New York Times: States Weigh Legislation to Let Businesses Refuse to Serve Gay Couples

As it looks increasingly likely that the Supreme Court will establish a nationwide right to same-sex marriage later this year, state legislatures across the country are taking up bills that would make it easier for businesses and individuals to opt out of serving gay couples on religious grounds.

Many states are now reliving a version of events that embroiled Arizona in February 2014, when Gov. Jan Brewer, a Republican, vetoed a bill that would have allowed businesses to use their religious beliefs as a legal justification for refusing to serve gay customers.

The resurgent controversy is fueled in part by a deep anxiety among many evangelicals and other conservatives that the Supreme Court will make same-sex marriage legal in all 50 states after it takes up the matter in April.

“The L.G.B.T. movement is the main thing, the primary thing that’s going to be challenging religious liberties and the freedom to live out religious convictions,” said State Senator Joseph Silk, an Oklahoma Republican and the sponsor of a bill in that state. “And I say that sensitively, because I have homosexual friends.”

Nu är det knappast troligt att den här lagstiftningen kommer att gå speciellt långt. Det är inte bra för ett företag att bli stämplad som homofobiskt, inte ens i den djupaste södern. Och USA:s HBT-befolkning är vid det här laget mycket välorganiserad.

Men det är intressant att se hur den Kristna Högern tänker och att man inte är beredd att acceptera HD:s beslut, om det nu blir som måga tror.