Politik

Algoritmer på väg att ersätta journalister, med oanade konsekvenser

1017

Algoritmer håller alltmer på att ersätta människan på ett snabbt växande antal områden. Vi ser dom allt oftare utföra enklare sysslor som att checka ut varor på ICA och Konsum, flyga jumbojetar, börshandel – s.k. algotrading – köra självstyrande bilar, ställa diagnos inom sjukvården, och nu också skriva artiklar för pressen.

Pressalgoritmerna är betydligt mer effektiva än sina mänskliga kollegor på områden som att rapportera om jordbävningar, flygolyckor, svängningar på börsen, och en på en mängd specialgebit där informationen kan kvantifieras och sparas i digital form i stora databaser i datormolnen.

Shelley Podolny skriver i New York Times: If an Algorithm Wrote This, How Would You Even Know?

Set loose on the mother lode — especially stats-rich domains like finance, sports and merchandising — the new software platforms apply advanced metrics to identify patterns, trends and data anomalies. They then rapidly craft the explanatory narrative, stepping in as robo-journalists to replace humans.
Continue reading the main story Continue reading the main story

The Associated Press uses Automated Insights’ Wordsmith platform to create more than 3,000 financial reports per quarter. It published a story on Apple’s latest record-busting earnings within minutes of their release. Forbes uses Narrative Science’s Quill platform for similar efforts and refers to the firm as a partner.

Then we have Quakebot, the algorithm The Los Angeles Times uses to analyze geological data. It was the “author” of the first news report of the 4.7 magnitude earthquake that hit Southern California last year, published on the newspaper’s website just moments after the event. The newspaper also uses algorithms to enhance its homicide reporting.

Om vi tar jordbävningar så har dom sin egen terminologi och sin eget gebit. Vilket få journalister behärskar. Men det är relativt enkelt att bygga upp en datamodell från vilket man kan generera en artikel bara minuter efter det att en jordbävning inträffar. Samma sak mer flygolyckor och förvånansvärt många andra områden, som börsen, politiska val osv.

Robotjournalisterna som nu har börjat göra sitt inträde inom pressen, inte bara skriver, dom utför också analys av dom data som föreligger, och kan blixtsnabbt jämföra med tidigare jordbävningar eller flygolyckor.

Ett bra exempel är Malasia Airlines 370 som försvann för ett år sen. Flygsäkerhetsexperter spekulerar om att orsakerna till MH370-olyckan kan vara densamma som den som orsakade Helios 522-katastrofen för snart 10 år sen.

Sån analys och såna kopplingar kan lätt göras av avancerade datasystem som sen kan generera tidningstext bara några minuter efter det att en olycka har inträffat. En sån artikel kan också innehålla alla reparationer som det aktuella flygplanet har genomgått de senaste åren.

Den här trenden kommer bara att fortsätta, i takt med att teknologin utvecklas.

9 thoughts on “Algoritmer på väg att ersätta journalister, med oanade konsekvenser

 1. Bossebus

  Det bär mig emot, men jag gillar pando.com :-D. Finska iltasanomat.fi är alltid först med Putinskvaller och Natovänliga tillrop. till exempel. 😉

 2. Bossebus

  Jaja Lennart,ids inte kommentera alltid,bara när du blir “automatisk”,som du vet är jag antientusiamistisk (Hepp,nytt ord) mot sådant som inte innehåller någon form av antifunderingar. Reklam heter det ena,kritik heter det andra. Take it or leave it?

  Dessutom har ditt språk degenererat med pillemobilerna.

  1. Lennart

   Bossenus: Då vore det väl en bra ide om du tipsade om vilka bloggar som du föredrar och vad det är som du gillar på dom?
   Det är såna kommentarer som man lär sig något på och som inte enbart är negativa?

 3. Bossebus

  En del förment hederliga skriver att skriften är automatgenererad.

  Ibland undrar man om inte din blogg är automatisk med tanke på dina ständiga upprepningar (upprapningar?)

  Och automatisk censur?

  Ja ja

  1. Lennart

   Bossebus: Vad uppmuntrande att få en så positiv kommentar. Det visar att jag inte har bloggat förgäves. Tio år och 15 000 inlägg och 40 000 kommentarer från hundratals människor.

   Det är något att vara stolt över. Så tack för dina egna kommentarer under åren. Och om du någon gång känner dig på riktigt dåligt humör och vill avreagera dig så vet du att du alltid är välkommen att skriva såna här positiva kommentarer här på bloggen.

  1. Lennart

   Kurt, jo det stämmer. Algoritmen kan bara skriva sådant som redan är inprogrammerat. Men frågan är hur ofta mänskliga journalister skriver helt oväntade saker. Jag tror att vi kommer att få svårt att skilja robotjournalisterna från traditionella mänskliga journalister.

  2. Lennart

   Kurt, jag tänkte litet på din kommentar och inser att det är mer komplicerat än så. Schackspelande datorer kan utföra drag som aldrig har gjort tidigare, allt beror på den underliggande datamodellen och regelverket. Det är samma sak med robotjournalister. Dom inte bara repeterar, dom kan dra slutsatser och komma med insikter som ingen människa tidigare har gjort.

   Det här är ett mycket intressant ämne som jag hoppas ta upp mer senare. Så tack för kommentaren!

Comments are closed.