Politik

Att älska USA, Sydkorea och Sverige, vasaller eller kollegor?

obama reinfeldt

När USA:s ambassadör i Sydkorea nyligen angreps av en rakbladsbeväpnad sydkorean; ett attentat som mycket väl hade kunnat sluta mycket illa; så fullkomligt exploderade Sydkorea med en tsunami av sympatiyttringar för den skadade ambassadören och inte minst för nationen USA. Sympatiyttringarna var så intensiva och så lidelsefulla att, som Choe Sang-Hun skriver i New York Times, många sydkoreaner ifrågasatte om den sydkoreanska dyrkan av dagens USA verkligen är vare sig realistisk eller hälsosam.: South Korea Split Over How to React to Attack on U.S. Ambassador Mark Lippert

“This is too much! What they did was almost like god worshiping,” one blogger said. Another compared the wave of “I love America” feelings to shrines that ancient Koreans built to worship China for sending troops to help fight Japanese invaders.

John Delury, an American professor at Yonsei University in Seoul, said, “South Koreans felt shock and deep sympathy on a personal level for the U.S. ambassador, even a sense of guilt that he suffered this brutal attack as a guest in their country.”

“But now government officials and political parties are hyper-politicizing what was really an isolated incident,” he said, “linking it to a campaign against ‘pro-North Korea followers’ and as a way to drum up support for the U.S.-South Korean alliance.”

Indeed, Ms. Park and conservative leaders lost no time in insinuating a possible link between Mr. Kim and “jongbuk.” They quickly defined Mr. Kim’s deed as a “terrorist attack on the South Korean-U.S. alliance” — rather than an isolated act by a loner, as initial investigations appeared to suggest — and called for a thorough investigation into “behind-the-scene forces.”

Nu får vi givetvis hoppas att ingenting liknande inträffar i Sverige, med något lands ambassadör.

Det vore ändå intressant att jämföra attityderna mot dagens USA i Sverige och Sydkorea. Att Sydkorea har en stor tacksamhetsskuld till USA från Koreakriget är givet. Men att dyrka ett främmande land är kanske inte speciellt bra för den egna självkänslan? Det är som en tröttsam onkel som en gång skänkte en pengar till något viktigt och som aldrig upphör att påminna dig om de dr pengarna, decennier efteråt.

I Sydkorea kommer mycket a USA-dyrkan från den koreanska kristna högern, som om något är ännu mer extrem än dess kusiner i USA.

Hur Alliansen ställer sig till dagens USA vet jag faktiskt inte. Kritiserar man mindre smakliga aspekter på dagens amerikanska samhälle, eller är det tabu?

Allianspartier som Folkpartiet, Centern och nu också kristdemokraterna verkar alla ha gjort den amerikanska nyliberalismen som den formulerades av Robert Nozick på 70 och 80-talet sin egen politiska filosofi. Precis som socialdemokraterna 40 år tidigare gjorde den Franklin D Roosevelts New Deal sin egen.

Om det är något man inom Alliansen kritiserar eller tar avstånd ifrån i dagens amerikanska samhälle, vad är det i så fall? Är det någon som vet?

Och finns det något som Alliansen på sin tid och regeringen Löfven idag som marknadsför Sverige till den amerikanska regeringen eller till USA i allmänhet. Jag vet att man brukade göra det tidigare.

Problemet med USA och småländer som Sverige och Sydkorea är att supermakter omger sig med vasaller och inte med jämställda allierade. Vilket är viktigt att påminna om nu när Alliansen återigen slår på trumman för att Sverige ska gå med i Nato.