Politik

Den svenska bloggosfären: Soundcloud, poddradio, Kongressen och Radio Bubbla

Bloggteknologin har utvecklats rejält under de senaste åren. Idag läser de flesta av oss bloggar i mobilen och inte sittande på en stol framför ett gammaldags skrivbord.

Vi har också en uppsjö av nya sociala medier som inte fanns tidigare. Främst då poddradio.

Sverige-baserade Jakob Stenberg & Henrik Nygrens utmärkta Kongressen använder sig av Apple iTunes och kör intervjuer med svenskar om dagens USA. Ett mycket intressant program som visar hur entreprenöriska svenskar kan starta eget med mycket enkla medel. Jag har själv faktiskt blivit intervjuad på Kongressen.

Svenska poddradioplattformen Soundcloud, grundades 2007 av svenskarna Alexander Ljung, ljuddesigner som läst medieteknik på KTH, och elektronisk musik-artisten Eric Wahlforss. Huvudkontoret låg först i Stockholm men ligger idag i Berlin.

Precis som med iTunes så gör Soundcloud det möjligt för vem som helst att starta sin egen radiostation. Till skillnad från YouTube så kostar SoundCloud pengar för seriöst bruk, men det är överkomligt för den som är intresserad.

Och på SoundCloud har vi bubb.la som “frihetlig pratradio” med gräsrotsfinansiering.

Det här är två utmärkta poddradiostationer som har alla möjligheter att växa och frodas på den mobila webben i framtiden.

Det är givetvis också enkelt att starta sin egen tevestation på YouTube eller svenska Bambuser, som jag själv har experimenterat med.

Vi befinner oss i en oerhört spännande period just nu där allt är möjligt och vi kan experimentera med en massa ny teknologi.

Och om någon känner till några andra blogg-poddar så säg gärna till.