Politik

Hur Internet, MOOC och ‘Full-stack’ Education gör personlig utbildning möjlig

Så länge som någon kan minnas så har alla skolbarn fått samma undervisning. Det har funnits vissa undantag, som musik och sportundervisning, men på det stora hela så har alla skolbarn skurits över en kam.

Men tack vare de massiva webbaserade MOOC-kurserna och Big Data analytics som gör det möjligt att mäta hur lätt en elev har för vissa ämnen, så kan dagens undervisning allt mer anpassas till varje elevs förmåga.

Det handlar alltså inte om betyg utan om skräddarsydd och datorbaserad undervisning. Något helt annat, och förhoppningsvis mer effektivt.

Ett steg mot en helt ny skola.

One thought on “Hur Internet, MOOC och ‘Full-stack’ Education gör personlig utbildning möjlig

 1. Bosse

  Fast du vet väl att allt detta med internet, datorer, surfplattor, mobiler och annan relativt ny teknik är rent livsfarligt för våra hjärnor och då speciellt för barnen som riskerar att bli svårt utvecklingsstörda av sånt 😉
  http://newsvoice.se/2015/03/03/tysk-hjarnforskare-internet-och-surfplattor-forstor-barnens-hjarna/

  Ja ja dessa domedagsprofeter har dykt upp i alla tider och överallt så fort de fått korn på något “nytt” att slå ner på.

  Det som jag kan hålla med om är att barn bör syssla även med andra saker än datorer och cyberspace. Bl.a. genom uteaktiviteter där de får aktivera sin kropp ordentligt.

  I det stora hela tror jag ändå att farhågorna, som vanligt, är kraftigt överdrivna. De stora hoten mot barns utbildning och utveckling i framtiden ligger på ett annat plan än teknikutveckling och digitalisering.

  Här är t.ex. den tyske hjärnforskaren verkligen ute och cyklar:
  “Det är farligt eftersom små barn lär sig saker mycket snabbare än vuxna och de tar därmed till sig allt negativt med digital teknik. Barnen förlorar förmågan att tänka självständigt och blir tidigare dementa då hjärnan krymper av att använda internet, smarttelefoner och surfplattor”

  “förlorar förmågan att tänka självständigt” Den mannen har iaf aldrig programmerat eller gjort något annat med en dator som kräver logiskt och/eller kreativt tänkande. Han sätter nog likhetstecken mellan datorer/internet och slösurfande.

Comments are closed.