Politik

Skicka pengar till dina vänner på Facebook, app-betalningar på väg att bli stort

Den som någonsin har försökt skicka pengar till Sverige från USA, eller från var som helst vet hur komplicerat det är.

En orsak till att de nya chattapparna som WeChat och WhatsApp är så populära är att dom håller på att etablera sig som kommerciella plattformar. Som kommer det göra det lätt som en plätt att skicka pengar över hela världen.

Något som Facebook nu går i bräschen med.

Vindu Goel skriver i New York Times: Facebook Announces a Payments Feature for Its Messenger App

The company’s Messenger app is one of the largest platforms in the world, with more than 500 million monthly users. And last year, Facebook spent nearly $22 billion to buy WhatsApp, a separate messaging platform that now counts more than 700 million active users globally.

In the United States, a host of peer-to-peer money transfer services have emerged and are trying to capture the wallets of messaging enthusiasts.

Venmo, a mobile payments app owned by eBay’s PayPal unit, is perhaps the most direct competitor to Facebook’s new offering. Popular with young users, it is not just a payment system, but a social network that allows users to post public or private messages about what the money is for.

Square, the e-commerce start-up, offers a similar app that allows payments to individuals by email. And Snapchat, the start-up known for its disappearing messages, also allows users to send cash to one another through a partnership with Square.

Det här är en mycket stor grej som kommer att utvecklas allt snabbare. Tänk Bitcoin och digitala plånböcker som Google Wallet.

Det finns också en svensk betaltjänst som jag har glömt. Är det någon som minns vad den heter?

3 thoughts on “Skicka pengar till dina vänner på Facebook, app-betalningar på väg att bli stort

  1. Bosse

    Tja utan att ha någon egen personlig erfarenhet av Payson så kan jag väl säga att jag skulle bli väldigt förvånad om det visar sig att den är helt knuten till Sverige. Det eftersom en sån helt nationell tjänst knappast kan ha någon vidare framtid i en alltmer globaliserad omgivning. Jag kan ta reda på mer exakt hur den funkar, men gissar att det inte är så stor skillnad mellan den och PayPal som jag ibland använder mig av.

  2. Lennart

    Bosse, Payson var det ja, tack. Vet du om de svenska betalapparna är knutna till Sverige eller om dom också går att använda i resten av EU?

  3. Bosse

    Det finns ju ett antal såna här tjänster och även några svenska. Vet inte om det är Payson du tänker på? Du har ju också mobilbetalningstjänsten WyWallet som du laddar ner som app och/eller knyter till ett visst mobilnummer.

Comments are closed.