Politik

Torsdag, till SOMA, IT-distriktet i San Francisco

I morgon torsdag ska jag till SOMA, San Franciscos IT-distrikt, för att besöka inkubatorn Galvanize.it

Galvanize är typsik för en uppsjö av inkubatorer från Vancouver till Västerås.

Man erbjuder tjänster från mentorer till programmeringsutbildning, skrivbordsplatser och medföljande kontorshotelltjänster, mingel och föredrag.

Allt packat i ett hurtfriskt och glättigt packet.

Sen på fredag och under helgen blir det ännu en hackathon.

Tiden när man satt på sin kammare och snickrade på sin kod är för länge sen förbi. Idag är det mingel, sociala nätverk och en nästan manisk glädje som gäller.

Något av en väckelserörelse fast med datorer istället för biblar.

och för den som undrar vad skillnaden är mellan ett kontorshotell, en inkubator och en accelerator, så är det så här: längst ner på skalan kommer kontorshotellet. Det tillhandahåller arbetsplatser, mötesrum och bredband.

En inkubator är mer ambitiös och lägger till mentorer, lektioner i programmering och IT-teknologi, och mingel.

Och an accelerator som Y Combinator är den mest ambitiösa. Där blir man antagen på tre månader, får ett stipendium mot att man säljer en del av sitt startupföretag till acceleratorn, mentorer och lektioner i hur man startar ett framgångsrikt startupföretag, och sen det viktigaste som varken kontorshotellet eller inkubatorn erbjuder, efter tre månader får man visa upp sig för ett antal riskkapitalister som, om dom gillar var man har, satsar pengar på företaget. Nog för att man ska kunna fortsätta i ytterligare tre månader till ett halvår. Efter vilket man anses ha chansen att få mer rejält med riskkapital.

Där har vi modellen i ett glättigt nötskal.