Politik

CRISPR och genmanipulerade embryon öppnar dörren till designade människor

Flu Vaccine: Reverse Genetics

Världen är baserad på två koder, binärkoden som utgör grundvalen till den moderna IT-teknologin och sen den andra koden, DNA-koden som utgör grundvalen för allt liv på jorden. Intressant nog så kan binärkoden också sparas i DNA-form-

Men det mest intressanta är att vi nu närmar oss en helt ny period i mänsklighetens historia: när vi kan manipulera DNA-koden precis som vi kan manipulera binärkoden. Och det betyder att vi nu är på tröskeln till att kunna skapa gen-designade människor. Utan sjukdomar och på sikt med helt nya egenskaper.

Antonio Regalado skriver i MIT Technology ReviewScientists Call for a Summit on Gene-Edited Babies. Nobel Prize winners raise alarm over genetic engineering of humans.

In policy recommendations published today in the journal Science, eighteen researchers, including two Nobel Prize winners, say scientists should accept a self-imposed moratorium on any attempt to create genetically altered children until the safety and medical reasons for such a step can be better understood.

The concern is over a rapidly advancing gene-editing technology, called CRISPR-Cas9, which is giving scientists the ability to easily alter the genome of living cells and animals (see “Genome Surgery”). The same technology could let scientists correct DNA letters in a human embryo or egg cell, for instance to create children free of certain disease-causing genes, or perhaps with improved genetics.

“What we are trying to do is to alert people to the fact that this is now easy,” says David Baltimore

Som Antonio Regalado så är dock gendesignade människor inte helt okontroversiellt. Det kommer att bli oerhört svårt att förutse vart gendesign kommer att leda på sikt.

Samtidigt kommer såna människor alltså att kunna leva längre och utan många av de sjukdomar som idag drabbar miljarder människor.

En spännande utveckling.

13 thoughts on “CRISPR och genmanipulerade embryon öppnar dörren till designade människor

 1. Marcin

  Mycket riktigt Christer. Den som hade upptäckt ett sådant fall hade fått nobelpriset eller arkebuserats i det tysta, ty det hade fastslagit eugeniken som en slutgiltig sanning. Exemplet säger inte att genetiken står för allt, men verkar vara en betydande faktor, kan hända även något större än vi tillåts att tro idag. Å andra sidan, belyser Stefansson bara ett exempel. Kan han visa etthundra till så kan diskussionen ta fart på allvar.

 2. Christer W

  Marcin och Lennart. Det är tämligen ointressant att de dog i stort sett vid samma tidpunkt ur forskningssynpunkt genom att de levde ett och samma liv de båda.
  Det verkliga intressanta utfallet hade varit om de hade levt differential olika liv och ändå dött med någon timmes mellanrum.

  1. Lennart

   Marcin, jo genetiska faktorer spelar en prominenta roll. Dom sätter parametrar för vad som är möjligt för oss i våra liv.

 3. San

  Skelettet lär bli ett problem också, höftleden utsätts för rejält tryck under ens livstid och för vissa överviktiga så håller den inte ens med dagens förväntade livslängd. Skulle vi leva dubbelt så länge så blir nog även det ett problem och annat slitage.

  1. Lennart

   San: Det är intressant att spekulera över hur mycket man skulle kunna förlänga livslängden med den senaste teknologin. Med genmanipulering skulle man kunna ta bort skadliga genvariationer, men det är inte säkert att vi av den anledningen skulle leva så mycket längre.

   Det är i det sammanhanget också intressant att vissa kända människor i antiken levde mycket länge.
   Som Sofokles http://en.wikipedia.org/wiki/Sophocles som bevisligen blev 90 år gammal.

 4. San

  Sjukdomarna när levnadsåldern förskjuts har vi väl redan sett.

  Cancer, fast det kan vi snart inom kort hålla i schack som en kronisk sjukdom.

  Demens.

  Kan tänka mig att huden blir ett problem med tanke på hur den ser ut efter 100 år. Läste någonstans att vid “evigt” kulle den genomsnittliga ålderns vara 900 år med den livsstilen vi har idag.

  Fast å andra sidan skulle nog livsstilen förändras en hel del om det enda sättet att gå bort var genom olyckor eller ohälsosamt leverne.

  1. Lennart

   San: Demens är givetvis en fruktansvärd sjukdom. En nära släkting till mig fick demens först i sena 90-årsåldern. Jag hade trott att dom som klarade sig så länge inte skulle riskera att bli dementa. Men så är det uppenbarligen inte.

   Det är också intressant att se hur relativt små förändringar i livsstilen kan få oss att leva längre. För inte så länge sen så rökte ju människor bokstavligen ihjäl sig. Detektivförfattaren Stieg Trender är ett paradexempel. Om man inte röker, inte dricker och för en hälsosam diet och sen inte råkar ut för någon dum olycka så kan man ju vanligtvis leva ett aktivt liv upp i 90-årsåldern. Något som var väldigt sällsynt för säg 40 år sen.

 5. Marcin

  Det blir spännande att se vilka sjukdomar som kommer träda fram när levnadsåldern förskjuts. Å andra sidan kommer den utmaningen vara fullt hanterbar då man vid det laget kommer ha rejäla verktyg.
  Eller blir det ett nytt “trappsteg” där genteknologin går bett?

  1. Lennart

   Marcin: Jo precis. Eftersom Darwins utvecklingslära inte upphör så kommer den nya genmanipulerade människan att fortsätta att anpassas till sin omgivning.

Comments are closed.