Politik

New York Times på Facebook! En ny mediekonstellation eller ett hot mot den fria pressen?

New York Times Building, NYC

Facebook har just hållit F8, sin åttonde konferens i San Francisco och Martin Gelin har varit där och skriver på DN: På Facebooks årliga konferens F8 här i San Francisco presenterade företagets grundare Mark Zuckerberg en strategi för det han kallade ett omfattande skifte på Facebook. Man kommer att lägga mindre vikt vid den centrala Facebookplattformen, för att istället fokusera på separata appar, i synnerhet Messenger. Messenger används i dag främst för att skicka textmeddelanden, men här på konferensen lanserades Messenger som en egen plattform, där man kommer att kunna använda mängder av externa appar för att bättre kommunicera med vänner och kollegor, genom exempelvis videor och gif:ar.

– För fem år sedan var en majoritet av det innehåll som folk delade på Facebook text. Nu är det foton. Om fem år kommer det vara video. Och om ytterligare fem år kommer det vara virtual reality och augmented reality-innehåll, sade Zuckerberg.

Förra året betalade Facebook två miljarder dollar för att köpa virtual reality-företaget Occulus Rift. Zuckerberg sade på konferensen att virutal reality mest förknippas med spel än så länge, men att det i framtiden kommer att ha betydligt bredare användningsområden.

– Inom kort kommer man att kunna dela ”sfäriska videor” (360-graders 3D-videor) i Facebooks nyhetsflöde, sade Zuckerberg.

En av konferensens besökare Yusuf Goolabbas, som arbetar på ett spelföretag i Hongkong, tog en 22 timmar lång flight för att medverka på konferensen, då Facebook blivit allt viktigare för spelindustrin. Han var skeptisk till Facebooks förmåga att bibehålla sin popularitet bland unga i Asien.

-–Min 16-åriga dotter använder bara Messenger, men har slutat använda Facebook utöver det. Jag tror att de har ett växande problem framför sig när det gäller unga. Du ser inte många tonåringar här på konferensen, säger han.

Medan Facebook å ena sidan försöker konkurrera med alla nya chatappar som används av kidsen så försöker man å andra sidan bygga broar till nyhetsföretag som New York Times som kommer att lägga sin tidning på Facebook. En dramatisk gest som visar hur viktiga de sociala medierna och nätverken nu har blivit.

Ravi Somaiya, Mike Isaac och Vindu Goel skriver i Ndew York Times: Facebook May Host News Sites’ Content

Nothing attracts news organizations like Facebook. And nothing makes them more nervous.

With 1.4 billion users, the social media site has become a vital source of traffic for publishers looking to reach an increasingly fragmented audience glued to smartphones. In recent months, Facebook has been quietly holding talks with at least half a dozen media companies about hosting their content inside Facebook rather than making users tap a link to go to an external site.

Such a plan would represent a leap of faith for news organizations accustomed to keeping their readers within their own ecosystems, as well as accumulating valuable data on them. Facebook has been trying to allay their fears, according to several of the people briefed on the talks, who spoke on condition of anonymity because they were bound by nondisclosure agreements.

Facebook intends to begin testing the new format in the next several months, according to two people with knowledge of the discussions. The initial partners are expected to be The New York Times, BuzzFeed and National Geographic, although others may be added since discussions are continuing. The Times and Facebook are moving closer to a firm deal, one person said.

Vi får se hur det går. Men själv föredrar jag att läsa New York Times på deras egen webbsite. Liksom de svenska dagstidningarna.

Men det vore onekligen intressant om den amerikanska östkustbaserade pressen skulle flytta till västkusten. Konstigare saker har hänt.

16 thoughts on “New York Times på Facebook! En ny mediekonstellation eller ett hot mot den fria pressen?

 1. Johnny

  Vad artikeln bevisar är USAs propaganda makt, även tidningar i lilla Sverige sprider anti-Ryssland propaganda. Det är inte alls omöjligt att Ryssland och andra länder har personal som bevakar vad som skrivs och skriver själva. Israel vet jag har haft en sådan programvara i över 10 år som jag själv testat. Det bevisar i så fall hur allvarlig situationen är när propaganda krig råder mellan två kärnvapenmakter. Artikel i SvD försöker beskriva verksamheten som en “sweat-shop” med den onde Putin som tvingar dem att slita 12 timmar om dygnet.
  Oberoende Global Research har inga problem att förstå vad som händer, bara lata och fördummade konsumenter av MSM:

  “The U.S.’news’ media are so censored and controlled, so that even America’s ‘media watchdog’ organizations — mediamatters.org and fair.org on the left; and aim.org and mrc.org on the right — have hidden from the American public President Barack Obama’s Ukrainian coup in February 2014 that violently overthrew Ukraine’s democratically elected President and replaced him with a Ukrainian nazi (racist-fascist) rabidly eliminationist anti-Russian, police-state regime in Kiev, which, ever since America’s coup there, has been ethnically cleansing the Ukrainian Donbass region that had voted 90% for the man, Viktor Yanukovych, whom the Obama Administration overthrew.”

 2. Johnny

  CMO: När rapporterade DN, SvD eller Radio Free Europe om USAs statskupp i Ukraina eller om MH17 kraschen senast? Nej just det. De bara ägnar sig åt att sprida anti-Ryssland propaganda dag ut och dag in för att Ryssland är en självständig stat som inte underkastar sig USAs vilja. Västmedia kan skriva vilka fantasier som helst och gör det uppenbarligen också. Det är dags att vakna upp ur den västerländska mediabubblans falska verklighet och förstå vad som sker. Läs denna artikel i stället:

  http://www.veteranstoday.com/2015/03/30/breaking-through-americans-dumbed-down-layers-of-deception-and-denial/

  1. Lennart

   CMO: Tack, mycket bra länk, förtjänar verkligen att uppmärksammas, det är Johnny på pricken!

 3. Johnny

  Här är en utmärkt artikel från en amerikan som vaknat upp till verkligheten som aldrig skulle publicerats i MSM, men det är väl som att kasta pärlor för svin.

  “The psychology of denial that has so many Americans still unwilling to face the truth of course gets reinforced daily by the constant barrage of MSM-government lies and propaganda. Because the vast majority of Americans love the country they grew up in, to realize that their homeland they have always cherished and loved turns out to be a villainous Empire that is the enemy of the entire world, betraying and enslaving its own people and beyond, sacrificing Americans’ well-being for global hegemony and full spectrum dominance is a very hard and bitter pill to have to swallow. It’s very similar to finding out your own father is a mass murderer.”

  http://www.veteranstoday.com/2015/03/30/breaking-through-americans-dumbed-down-layers-of-deception-and-denial/

 4. Johnny

  Lennart: Eftersom det är jag som hela tiden får rätt när det gäller Ryssland och Ukraina samt Syrien och du hela tiden hamnar fel så är det inte min trovärdighet som är förbrukad utan din. Du förstår det uppenbarligen inte själv men vad kan jag göra åt det.

 5. Johnny

  I praktiken finns det ingen pressfrihet, alla har inte rätt att komma till tals i något medium och alla har inte råd att köpa ett mediebolag för några miljarder, det är bara på Internet där alla kan äga en blogg. Makten (ekonomiska, politiska) har nästan total kontroll på all information som delges folket.

  RT erbjuder ett annat perspektiv än västmedia som oftast är betydligt trovärdigare och har seriösa debatter där flera västerländska och ryska röster kommer till tals. Ryssland har flera media bolag, både statliga och privata samt utländskt ägda med 25%.

  1. Lennart

   Johnny: Nu målar du in dig i ett hörn som Putin-supporter som du inte kan ta dig ur. Därmed är också all din trovärdighet förbrukad.

 6. Johnny

  Här är en intressant diskussion om media i USA: http://rt.com/shows/crosstalk/244401-media-eu-nato-us/

  Under kalla kriget var det Radio Free Europe som försökte bryta Sovjetunionens lögnaktiga propaganda, idag är det RT som försöker bryta USA imperiets lögnaktiga propaganda och det gillar man inte och med Internet blir det allt svårare att bevara informationsmonopolet och kontrollera befolkningen.

  1. Lennart

   Johnny: Det vore kanske aningen mer intressant om du inte som vanligt propagerar för Putins Ryssland.
   RT är statsfinansierat som du mycket väl vet: http://en.wikipedia.org/wiki/RT_%28TV_network%29

   Så du använder en statsfinansierad propagandasajt för att försöka argumentera att USA inte har pressfrihet. Mycket har jag hört i mina dar, men det är faktiskt något av det fräckaste t.o.m för att komma från dig.

 7. Johnny

  Roger: Inget trollande här, här är en länk: http://www.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6?IR=T

  Precis som du säger så är det naturligtvis ett enormt demokratiskt problem om en promille eller mindre av befolkning äger 90% av massmedia som manipulerar befolkningen efter behag och profit. En riktig demokrati förutsätter ett media som informerar befolkningen ärligt och med korrekta fakta.

  Lennart: Din kommentar är obegriplig. Hur många krig har Putin startat, svar noll. Hur många krig har Bush och Obama startat? Svar flera. Här om dagen deklarerade Obama att Venezuela var ett hot mot USAs säkerhet. Där har ju CIA misslyckats med 2 eller tre “regime change” försök, de senaste 10 åren. Skall USA nu börja sanktionera och bomba fram en ny “puppet” regering som man gjort så många gånger tidigare? Du får aldrig reda på sanningen i New York Times, bara propaganda. Här är en väl genom arbetad artikel om USAs härjningar i Syd Amerika där man förbrukat sitt förtroende.

  http://empireexposed.blogspot.se/2015/03/why-there-is-one-continent-where-global.html

 8. roger

  Putin eller inte, om det är sant som Johnny påstår att 6 privata bolag står för 90% av media, isf finns det onekligen ett demokratiskt problem det borde även Lennart kunna instämma i?
  Johnny kan du visa att så föreligger, eller trollar du?

 9. Johnny

  Putin är världens framgångsrikaste politiker med 86% stöd av befolkningen. När man lyssnar på intervjuer och presskonferenser så börjar man förstå varför. Men Ron Paul och Marine Le Pen är också ganska bra, sedan finns det inte många fler vettiga politiker. Krigshungriga neocons med insane McCain i spetsen är en katastrof för världen. Undersökning från 2012 visar att folket i världen ansåg att USA är största hotet mot freden i världen, 24% ansåg det. Tvåa kom Pakistan med 8%.

  1. Lennart

   Johnny: Jag håller med dig om att Putin är en katastrof för världen. Bra att du börjar inse det nu.

 10. Johnny

  Något hot mot den “fria pressen” är det inte eftersom det inte finns någon fri press i USA när bara sex privata bolag äger 90% av media som verkar för ägarnas intresse. Vi ser ju ex hur hela västvärldens media vräker ut anti-Ryssland och anti Putin propaganda, samma lögner och samma “narrative”.

Comments are closed.