Politik

Wall Street lämnar över till Silicon Valley, USA:s mjuka makt förskjuts västerut

San Francisco Giants Fans Celebrating World Series Win 2014

Baseballentusiaster firar på Market Street i San Francisco

USA:s makt, både den hårda och mjuka, har alltid funnits på östkusten. New York, Boston, Philadelphia, och givetvis Washington. Och när industrin växte sig stark på 1800-talet och början på 1900-talet så var det i stålstäder som Pittsburgh och bilstaden Detroit.

Men idag så är det Silicon Valley som lockar de ambitiösa, som Nathaniel Popper och Conor Dougherty skriver om i New York Times: Wall St. Stars Join Silicon Valley Gold Rush

One of the country’s largest banks, Morgan Stanley, is losing its chief financial officer to Google in the most visible example yet of the flow of talent from Wall Street to Silicon Valley.

Ruth Porat, Morgan Stanley’s chief financial officer since 2010, has been one of the most powerful women in a financial industry that has struggled to promote and hold on to its female executives. She is going to Silicon Valley while it is facing its own issues about gender balance.

Ms. Porat is following in the steps of other big names from the bastions of East Coast power who have recently decamped to the ascendant technology industry on the West Coast. The former White House spokesman Jay Carney said last month that he was joining Amazon.com, and the former Obama aide David Plouffe joined Uber last year.

But Silicon Valley has been drawing much of its most valuable new talent from Wall Street. A top banker at Goldman Sachs, Anthony J. Noto, moved west last year to become the chief financial officer at Twitter.

Det är här i Silicoin Valley som miljardrullningen nu sker, med riskkapital som flödar in i obeskrivligt stora belopp, samtidigt som IT-ingenjörer från hela världen kommer farande i aldrig sinande horder.

Hur länge den här trenden kan fortsätta är svårt att förutsätta, men om jag har rätt så kommer den kommer inte att upphöra under de närmaste 100 åren.

Det här är en fundamental förändring av det globala samhället, som nu digitaliseras i allt raskare takt. Och då behövs programmerare och IT-folk.

Pressklipp:
Expresse