Politik

Hur amerikanska IT-företag gav USA hegemoni bland de globala datormolnen

very. fast. internet. connection

Under de senaste åren har en s.k. Mem florerat. En ide, en föreställning, en övertygelse om att USA:s globala maktställning befinner sig i dalande. Massvis med böcker har skrivit om det här ämnet, som Thomas L Friedman och Michael MandelbaumsThat Used To Be Us How America Fell Behind in the World It Invented and How We Can Come Back men är det verkligen sant?

Under de senaste åren har en grupp amerikanska IT-företag med Google, Microsoft, Amazon, Microsoft och Amazon skapat gobala datormoln som idag helt dominerar den globala IT-industrin. Inte ett enda utländskt IT-företag finns med på listan över världens ledande datormolnföretag, hur långt ner på listan man än går. Det finns inga alls. USA har en förkrossande ledning på de här viktiga området.

Miriam Gottfried och Dan Gallagher skriver i Wall Street Journal: Amazon’s Attention Deficit and Spending Spree
High Investment Spending Is Likely to Last

Amazon also hasn’t typically disclosed the profitability of its various segments. But it seems clear that cloud services isn’t a cheap business. Microsoft,Google and International Business Machines are pushing hard to grow in this area and have the necessary cash flow to stoke an expensive spending race with the e-commerce giant.

Amazon’s capital expenditure last year of $4.9 billion looks low compared with Google’s $11 billion. But investors shouldn’t ignore another $4 billion of investment by Amazon under capital leases. As Robert Peck of SunTrust points out, simple measures of free cash flow don’t always capture outflows associated with capital lease payments, so investors may be missing the underlying capital intensity of Amazon’s business.

So Amazon’s shareholders will ultimately have to weigh the value of the company’s leading position in the cloud against the costs of staying there. Mr. Peck estimates the company will have to spend an additional $35 billion over the next five years to support its fulfillment infrastructure and AWS.

Investors spent last year worrying about Amazon’s big-spending ways. The company’s recent outreach doesn’t mean it plans to break that habit.

USA:s dominans bland de globala datormoln är som Storbritanniens globala maritima imperium som gav Storbritannien kontroll över en förkrossande del av den globala maritima handeln från 1600-talet och in på 1900-talet.

På samma sätt har amerikanska IT-företag idag kontroll över de globala datormolnen och de gigantiska datormängder som idag utgör stommen av den globala ekonomin.

Om man till det lägger att datormolnen är avlyssnade av NSA så inser man att USA är på väg in i en ny storhetstid som om något kommer att bli ännu större än den som började dala när Berlinmuren föll 1989.

Ett exempel är hur människor idag sparar allt mer av sin information just på datormolnen.
Brian Barrett skriver i Wired: Amazon’s New Unlimited Cloud Storage Is Absurdly Cheap

Amazon’s Unlimited Everything plan means that you now can stash all of your digital stuff in your own private Amazon cloud locker for $60 per year. That’s compared to the $100 per year that individual Dropbox users pay for a plan capped at 1TB (there’s also a $15 per month unlimited plan for business accounts), $120 per year for 1TB on Google Drive, and $240 for the same amount on iCloud. Throw in Amazon’s three-month free trial offer—and consider that truly unlimited plans aren’t even an option for individual users on most rival services—and the unprecedented value of Amazon’s Unlimited Everything Plan comes more into focus.

Det enda underliga är att varken EU, Kina eller Ryssland ännu har insett att de ger amerikanska IT-företag carte blanche på datormolnen.