Politik

Flerfaktoranalys i datormolnen med IBM Watson Tradeoff Analytics

tradeoff analytics

Klicka på bilden.

Vad som gör datormolnen så spännande är att dom ger oss tillgång till mängder med avancerade IT-tjänster som tillhandahålls över Internet. Så istället för att köpa och installera datorprogram på DVD:n på sin egen dator så räcker det idag med att man har en bärbar dator och bredband.

Man kopplar upp sig mot ett datormoln på vilket man kan hyra IT-tjänster, allt från databaser till dataspråk till webb-program, säkerhetsprogram till avancerade analysprogram och allt under himmeln och jord.

Så datormolnen är som gigantiska globala webbhotell om man så vill.

Ett bra exempel på en avancerad molntjänst, som jag själv arbetar med på dagtid, är Tradeoff Analytics eller flerfaktoranalys. Som använder IBMs omtalade Watson kognitiv analysfunktionalitet.

Ett bra exempel på flerfaktoranalys är hur man t.ex. gör det optimala valet bland ett antal nya mobiltelefoner. Man vill ha en mobil som är så billig som möjlig, med så stor skärm som möjlig och med så liten vikt som möjlig. Och till de faktorerna kan man lägga andra.

Den här avancerade produkten finns alltså tillgänglig på IBMs datormoln Bluemix. Där man kan koppla ihop den med andra produkter och snabbt skapa en egen lösning.

Nu är det här inte gratis, men det är inte traditionella webbhotell heller. Och med tanke på att datormolnen idag håller på att bli tillgängliga världen över, så är det här verkligen en global kunskapsrevolution.

För IT-intresserade människor är det här en ögonöppnare. Jag skrev för någon dag sen om hur amerikanska trettonåringar idag lär sig använda såna här avancerade tjänster utan att ens kunna programmera.

En mycket spännande utveckling som på kort sikt kommer att ge oss en mängd nya datortjänster som vi idag inte ens kan drömma om.