Politik

En ny värld, USA och Iran, Obama vänder upp och ner på Mellanöstern.

Bazaar

Teheran.

NYT Iran

Braskande rubriker i New York Times och USA-pressen.

Det är inte ofta man hör historiens vingslag, men det gör man efter president Obama och EU:s ramavtal om Irans energiprogram i Lausanne. För om ramavtalet bara kan konkretiseras senare i år och om de ursinniga Israelerna, Sunnidiktaturerna och republikanerna inte lyckas skjuta det i sank, ja då kommer Iran att öppnas och inte sin rättmätiga plats i Mellanöstern. Och Iran har en välutbildad befolkning, mängder med utmärkta universitet, till skillnad från de rent medeltida sunnidiktaturerna.

Och då är det mycket svårt att se hur de iranska mullorna skulle kunna klamra sig fast vid makten speciellt länge. Något som den gröna rörelsen redan har gett exempel på.

Michael R. Gordon och David E. Sanger skriver i New York Times: Iran Agrees to Detailed Nuclear Outline, First Step Toward a Wider Deal

President Obama, for whom remaking the American relationship with Iran has been a central objective since his 2008 campaign, stepped into the Rose Garden moments later to celebrate what he called “a historic understanding with Iran.” He warned Republicans in Congress that if they tried to impose new sanctions to undermine the effort, the United States would be blamed for a diplomatic failure.

He insisted that the deal “cuts off every pathway” for Iran to develop a nuclear weapon and establishes the most intrusive inspection system in history. “If Iran cheats,” he said, “the world will know it.”

In a move not seen since before the Iranian revolution in 1979, and to the surprise of many in both countries, Iranian government broadcasters aired Mr. Obama’s comments live. In parts of Tehran, people cheered and honked car horns as they began to contemplate a life without the sanctions on oil and financial transactions, though the issue of when the sanctions are to be removed looms as one of the potential obstacles to a final agreement on June 30.

Så att sunnidiktatorerna är ursinniga är inte svårt att se. Netanyahu-regeringens reaktioner är litet annorlunda. Dom ser hur USA nu slutligen, precis som Nixon och Kina, vidgar sina alternativ och allianser i Mellanöstern.

Efter att ha gjort allt som stod i hans makt för att sabotera Obamas försök att stifta fred mellan Israel och Palestina och Obamas Iran-initiativ, så får Binjamin Netanyahu nu finna sig att på sikt spela en betydligt blygsammare roll i Mellanöstern. Det finns många som anser att hans fräcka kupp mot Obama i Kongressen nyligen vände många emot Israel och honom själv.

Om Iran om några decennier kommer att bli Mellanösterns Tyskland, alltså dess ekonomiska drivmotor, så kommer Israel att bli dess Tjeckien. Inte helt oviktigt, och fortfarande beväpnad med atomvapen, men inte längre dess enda supermakt.

Något som rimligen också bör leda till att ockupationen av Palestina äntligen hävs.

Pressklipp:

Expressen, Aftonbladet, SR,DN

3 thoughts on “En ny värld, USA och Iran, Obama vänder upp och ner på Mellanöstern.

 1. Peter Andersson

  Det fungerar ändå aldrig att ekonomiskt bojkotta ett land som inte har en omfattande egen exportindustri, ledarna där kommer ändå att kunna fortsätta äta sig mätta och eftersom de fattigaste ändå redan svälte så får ledarna egentligen bara en ursäkt att ytterligare styra matdistributionen i landet så att svälten ytterligare främst drabbar deras politiska motståndares områden.

  På rak arm kan jag bara komma på två bojkotter som snabbt gett resultat: Den första var bojkotten mot Frankrikes vinindustri efter att de åter börjat testa kärnvapen i Polynesien – det slutade de med igen jävligt snabbt då. Den andra var Saudiarabiens nyliga hot att sluta släppa in svenska affärsmän i landet efter att de blivit förolämpade av Margot Wallström – då skickade vår regering här hemma snabbt som fan ner vår egen kung till deras kung för be om ursäkt, även om det förstås här på hemmaplan kallades för att han “medlade”.

 2. Christer W

  I dag har en iransk gränsvaktpostering blivit angripen från pakistan av någon irreguljär gruppering. 8 gränsvakter dog.
  Inte så sällan angrips iran från de sunnimuslimska grannländerna av sådana intressen som anser att shiiter inte har rätt muslimska tro.

 3. Marcin

  Jag skulle inte underskatta Mileikowskis son, och inte tro att mullorna blir till små Lambi bara för att sanktioner hävs. Låt oss dock hoppas att detta inte medför än större oroligheter i regionen. De människor som slungades in i djup fattigdom på grund av sanktionerna kommer nu förhoppningsvis få det en aning bättre.

Comments are closed.