Politik

Historisk framgång för Obama i Iranförhandlingarna i Lausanne!

Om inte republikanerna, Netanyahu-regeringen eller mullorna i Iran lyckas skjuta president Obamas Iran-avtal i sank, så kommer dagens ramavtal i Lausanne att ses som ett första steg mot ett helt nytt Mellanöstern.

För Iran med över 80 miljoner människor, mängder med universitet, med en stark medelklass med miljoner välutbildade professionella män och kvinnor är något helt annat än de medeltida analfabetiska sunni-diktaturerna som Egypten, Saudi Arabien och Syrien.

Om mullorna och Netanyahu-regeringen mot alla odds accepterar det fördrag som förhoppningsvis kommer att slutas i juni, så kommer vi att få se början till slutet för Khomeinis brutala revolution och början till ett modernt och förhoppningsvis demokratiskt Iran. Och den massiva emigrationen av högutbildade unga Iranier kommer att minska.

Michael R. Gordon och David E. Sanger skriver i New York Times: Iran Agrees to Framework of Nuclear Deal

LAUSANNE, Switzerland — Iran and the world powers said here Thursday that they had reached a surprisingly specific and comprehensive general understanding about the next steps in limiting Tehran’s nuclear program, though Western officials said many details needed to be resolved before a final agreement in June.

There was no mistaking the upbeat mood surrounding the announcement, following eight days of intense debate between Secretary of State John Kerry and his Iranian counterpart, Mohammad Javad Zarif. “We have stopped a cycle that is not in the interest of anybody,” an exuberant Mr. Zarif said at a news conference after the announcement.

Speaking from the White House, President Obama made a strong case for the deal, saying that it “cuts off every pathway” for Iran to develop a nuclear weapon and that it establishes the most intrusive inspections system in history. “If Iran cheats,” he said, “the world will know it.”

Even two of the most skeptical experts on the negotiations — Gary Samore and Olli Heinonen of the Kennedy School of Government at Harvard and members of a group call United Against Nuclear Iran — said they were impressed with the depth of detail.

Det här är en oerhört positiv utveckling som kan leda till början av förbättrade relationer mellan USA och Iran, som återigen kan vara på väg att bli Mellanösterns viktigaste nation.

Precis som Richard Nixon öppnade relationer med Kina kan Obama vara på väg att göra detsamma med Iran.

Möjligheten öppnas nu för lösning av inbördeskriget i Syrien.

Och få tvivlar att orsaken till mullornas villighet att förhandla beror på de fallande oljepriserna.

Mycket skrivs idag om den framgångsrika israeliska IT-industrin. Men om Iran öppnas så kommer den iranska IT-industrin snabbt att bli en storspelare på den globala arenan. Med tanke på alla iranska IT-ingenjörer i exil i Silicon Valley och EU så skulle det gå snabbare än någon kan ana.

Dags att hålla tummarna m.a.o.

Pressklipp:

SvD,SvT,DN,DN