Politik

Fångat på mobilvideo i USA: vit polis skjuter ihjäl afroamerikanen Walter Scott.

Det utbredda polisvåldet mot USA:s afroamerikaner har försiggått i det tysta under decennier utan att uppmärksammas. Men tack vare små händiga mobilkameror så börjar det amerikanska folket nu inse att det här är ett allvarligt problem som måste åtgärdas.

Hittills har ingen polis vad jag vet fällts för mord på en afroamerikan, men det kan komma att ändras tack vare den senaste videon som visar hur en vit polis skjuter den flyende Walter Scott i ryggen med flera välriktade kulor i South carolina i den djupaste amerikanska södern. Uppenbarligen i avsikt att döda.

Valerie Bauerlein skriver i Wall Street Journal: South Carolina Police Officer Charged With Murder in Shooting of Walter Scott

White officer arrested after officials saw video of black man’s shooting
A white police officer who shot a black man in North Charleston, S.C., was charged with murder Tuesday after law enforcement reviewed a video taken by a bystander.

Michael Slager, 33 years old, is charged based on video evidence that shows him shooting Walter Scott on Saturday after a traffic stop, said North Charleston Mayor Keith Summey.

“When you’re wrong, you’re wrong,” Mr. Summey said at a news conference. “If you make a bad decision, [I] don’t care if you are behind the shield or a citizen on the street, you have to live by that decision.”

Attorney David Aylor said Monday in a statement that Mr. Slager had felt threatened when Mr. Scott got control of his Taser. In an interview Tuesday, Mr. Aylor said that he was no longer representing Mr. Slager and didn’t know if he had a new lawyer.

The South Carolina Law Enforcement Division arrested Mr. Slager. He is being held at the Charleston County Detention Center, according to the division.

Polisen har nu blivit åtalad för mord. Nu är det långt, mycket långt, från åtal till fällande dom. Men allt fler amerikaner har nu fått upp ögonen för den rasism som lever kvar inte bara i sydstaterna.

Hela 50 år efter det att Lyndon Johnson olagligförklarade apartheidsamhället i Sydstaterna och fick en överväldigande majoritet av alla vita sydstatsväljare att gå över till det republikanska partiet.

Om den här polisen skulle frias så kommer USA att få ett nytt Ferguson.

Pressklipp:
Aftonbladet, DN,