Politik

Det är mobilvideo som gäller för hela slanten: San Francisco-baserade Telefonitjänsten Twilio visar vägen

Second @startupthreads schwag bag with @twilio t-shirt

San Francisco-baserade Twilio med $103,7 miljoner i riskkapitalär en molntjänst som jag själv använder och som gör det lätt att skriva appar som använder röst, VoIP och SMS via ett molngränssnitt.

I ett tecken på att de två uppstartföretagen Periscope och Meerkat har gläntat på förlåten till realtidsvideo på webben så skriver Quentin Hardy skriver i New York Times om att Twilio nu också kommer att lägga till videotjänster till sitt gränssnitt i datormolnen: Twilio Adds Video to Its Offerings for Software Developers

Move over, Periscope and Meerkat. There’s about to be a lot more video out there.

Twilio is a company that offers telecommunications services like texting, voice calls and image transfers as a software platform, so developers can put those things onto their applications. On Tuesday, Twilio detailed how it is adding video capabilities for both mobile devices and web browsers.

As a result, the new video services like Periscope and Meerkat, which both offer ways to broadcast incidental personal videos, could be just the start of a new rush to video.

Someone building, say, a mobile game, could cheaply add the ability for players to view each other in a corner of the screen. An insurer might use Twilio video on an app to document damage to a car, or a call center application could add the feature so a technician could look at a damaged appliance without arranging a personal visit. Airbnb, which already uses Twilio for other communications, could use it to arrange video tours of prospective lodgings.

“Saying ‘Hi’ to Grandma or having a corporate video call are just a couple of use cases for video calls,” said Jeff Lawson, founder and chief executive of Twilio. “Real changes will come from embedding video into other applications.”

Whether this catches on, and what, exactly, Twilio will charge developers, is unclear. Mr. Lawson said Twilio would move away from charging on minutes of usage, as it now does for voice calling.

Ännu ett tecken på hur datormolnen håller på att öppna en helt ny dimension för IT-industrin och startupföretagen.

Förhoppningsvis kommer även svenska startupföretag att kopiera Twilio, Meerkat och Periscope. Det finns miljardbelopp att tjäna på det här snabbrörliga marknadsområdet.