Politik

Bra nog robotar förändrar maktbalansen i företagsvärlden

Telepresence Robot

Robotsystem behöver inte vara bättre än människor för att vara användbara i företagsvärlden. De behöver bara vara bra nog för att introduceras. På samma sätt som nya datorer, för att sedan snabbt utvecklas.

Speciellt om de paras med Big Data och kameror som kan analysera vårt kroppsspråk och våra känslor. Teknologi som gör det möjligt att bygga allt mer sofistikerade kundtjänster, men också för företag och myndigheter att analysera hur vi beter oss i anställningsintervjuer och på kontoret.

Skriver Zeynep Tufekci i New York Times: The Machines Are Coming

Machines are getting better than humans at figuring out who to hire, who’s in a mood to pay a little more for that sweater, and who needs a coupon to nudge them toward a sale. In applications around the world, software is being used to predict whether people are lying, how they feel and whom they’ll vote for.

But computers do not just replace humans in the workplace. They shift the balance of power even more in favor of employers. Our normal response to technological innovation that threatens jobs is to encourage workers to acquire more skills, or to trust that the nuances of the human mind or human attention will always be superior in crucial ways. But when machines of this capacity enter the equation, employers have even more leverage, and our standard response is not sufficient for the looming crisis.

Machines aren’t used because they perform some tasks that much better than humans, but because, in many cases, they do a “good enough” job while also being cheaper, more predictable and easier to control than quirky, pesky humans. Technology in the workplace is as much about power and control as it is about productivity and efficiency.

Det har blivit en hel radda av inlägg om robotar inom arbetslivet. Som visar att pressen nu alltmer börjar ta upp det här ämnet från ett antal synvinklar.