Politik

USA: presidentvalet, Sverige, Republikanerna och Kalifornien

caldem

Presidentvalet i USA har alltså kört igång trots att valet inte äger rum förrän i slutet av nästa år. Valet säger mer om dagens USA än vi antagligen vill veta. Som att det mesta handlar om hur många miljarder från lobbygrupper som de olika kandidaterna kan samla in för att kunna sätta in kontinuerliga angrepp på sin motståndare.

För USA saknar en fristående federal valkommission som sköter valet och som finansierar valet med skattemedel. Istället sköts valet på delstatsnivå av guvernören och dennes parti. Vilket givetvis öppnar till mängder med oegentligheter.

Men det finns också demografiska trender som är högintressanta för den som vill se hur morgondagens USA kan komma att se ut om några decennier. För det vita anglosaxiska USA håller på att ersättas av något helt annat.

E.J. Dionne Jr. skriver i Washington Post om en av de två delstater som mer än alla andra bestämmer hur valresultatet kommer att bli, nämligen det demokratiska fästet Kalifornien. Den andra delstaten är givetvis det republikanska fästet Texas.

För precis som demokraterna inte kan vinna Texas så är det svårt för republikanerna att ta Kalifornien: Can the GOP learn from California?

“California is the leading edge of the country’s demographic changes,” Brulte said in an interview. “Frankly, Republicans in California did not react quickly enough to them, and we have paid a horrible price.”

One measure of the cost: In the three presidential elections of the 1980s, California voted twice for Ronald Reagan and once for George H. W. Bush. The state has not gone Republican since, and it won’t get any easier in 2016.

The principal cause of the GOP’s troubles is its alienation of Latinos, Asian Americans and African Americans in a state whose population is now majority nonwhite. Republicans can win in 2016 without carrying California, but the party’s struggles here highlight the extent to which the GOP is making its life in presidential years very difficult with its increasingly hard line on immigration, its image as a bastion for older, white conservatives and its solicitude for Americans with very high incomes. When House Republicans in Washington voted to repeal the estate tax last week, they were helping all of 5,400 of the wealthiest households in America, not exactly a move with mass appeal.

Man skulle tro att de demografiska trender som E.J. Dionne beskriver skulle påverka republikanerna över hela USA, inklusive Texas. Men så är det inte konstigt nog. Istället går utvecklingen år andra hållet. I alla fall kortsiktigt. Republikanerna har idag en majoritet i båda kamrarna i kongressen, majoritet i Högsta Domstolen och en väldig majoritet bland delstatsguvernörerna.

De politiska vindarna verkar blåsa högerut istället för vänsterut. Demokraternas enda säkra fäste är Kalifornien. Hittills i alla fall.

En intressant skillnad mellan Sverige och USA är att republikanerna i USA är ett utpräglat landsbygdsparti medan deras svenska motsvarighet Alliansen är ett stadsparti.

Steg för steg så förvandlas befolkningen i USA från “vit” till blandad. Men trots att republikanerna är ett utpräglat vitt parti så har den här trenden inte försvagat partiet. Man har lyckats behålla sin majoritet genom olika tricks och knep.

En intressant fråga inför nästa års val i USA är vilket amerikanska parti de svenska partierna stöder. Att Socialdemokraterna stöder demokraterna vet jag redan. Moderaterna vet jag också är splittrade med något mellan en tredjedel och hälften som stöder republikanerna och resten demokraterna. Det nya radikaliserade KD antar jag stöder republikanerna. Var FP står vet jag inte. MP stöder det lilla amerikanska Gröna Partiet och vänsterpartiet gissar jag stöder demokraterna.

Vet något något om de svenska partisympatierna?

Det talas om att Hillary Clinton väntas kunna samla in över två miljarder dollar. Vilket är en rent ofantlig summa.

One thought on “USA: presidentvalet, Sverige, Republikanerna och Kalifornien

Comments are closed.