Politik

Syrien: Motgångar för Assad-regimen leder till hopp för Syrien

Mot alla odds och trots massiv hjälp från Iran, Ryssland och Hizbollah så verkar det plötsligt som om den syriska motståndsrörelsen har börjat ge järnet i Syrien.

Nicholas Blanford skriver i Christian Science Monitor: Can Syria’s Assad withstand latest battlefield setbacks?

In the past month, rebel factions – fueled in part by the stepped-up coordination and support of Assad’s regional rivals – have won a string of victories, seizing the ancient town of Bosra ash-Sham in southern Syria, capturing the long-sought prize of Idlib, a provincial capital in the north, and then grabbing the Nasib border post, the last functioning crossing on the Syria-Jordan border. Furthermore, regime offensives launched in the southern provinces of Deraa and Quneitra and Aleppo in the north have proved unsuccessful.

Still, the setbacks coincide with the rumors about internal feuding within Assad’s circles. Last month, Mohammed Assad, a relative of the president, was shot dead in the regime stronghold of Qardaha, reportedly over a dispute about money and influence. Last week, another Assad cousin, Monzer al-Assad, was arrested on the direct orders of the president for “illegal activities.” It remains unclear whether that alludes to common criminal practices or plotting against the regime.

Rebellernas framgångar kommer oväntat efter president Obama fortsätter att vägra att stödja motståndet mot Assad, oavsett hur brutal hans regim än är och hur många miljoner Syrien än tvingas fly, bl.a. till EU.

Mark Bossingham skriver i Wall Street Journal o CIA:s misslyckade insats i Syrien: Covert CIA Mission to Arm Syrian Rebels Goes Awry. Plagued By Red Tape and Skimpy Supplies, U.S. Shifts Program’s Focus

Men Assad-regimen brottas tydligen med sina egna problem, med stigande förluster och kanske nu också med interna dissidenter.

Slutet för Mellanösterns i särklass blodigaste diktator kan vara närmare än vi tror.

8 thoughts on “Syrien: Motgångar för Assad-regimen leder till hopp för Syrien

 1. Christer W

  Varför det går dåligt för assad är inte så mycket för att de av väst s.k. rebellerna har blivit bättre och starkare.
  Det är snarare att daesh lägger mer krut på att ta över där. Skälet till det är att om assad faller så kan inte väst gå in där, det blir så att säga ett politiskt vakuum som gynnar daesh.

  Något som ingen heller tycks fundera över, varför går den irakiska offensiven så långsamt, i princip så rör den sig bara när väst har bombat och skjutit söder och samman daesh ställningar. De flesta döda som hittas efteråt värkar vara utlänningar och inte den irakiska kärna. Det tyder på att irakiska armen (den sunnitiska delen) tillåter att daesh omgrupperar.
  Dessutom så vill inte väst att de shiitiska miliserna ska vara med i offensiven, de är de enda irakier som verkligen bekämpar daesh, det tåls att fundera över.

  Den andra gruppen som bekämpar daesh är kurder och de har öppnat sin arme för araber, kristna, m.fl.
  De är sämre rustade än daesh och väst gunstlingar men ändå vinner de sakta terräng.

  Så tyvärr är det nog som en del har uttryckt att det kommer att bli som att hoppa ur askan in i elden om assad faller.

  Till sist, gör en koppling till vad som händer jemen och hur saudi bombar shiitiska rebeller. Eftert det så kanske man ska fråga sig om varför us stöder den mest reaktionära regimen i mö och faktiskt inte de mer moderata shiiterna.

 2. Bosse

  Lennart: Själv jag inga som helst illusioner om en vettig lösning på detta eller f.ö. några vettiga lösningar för hela mellanöstern. Inte konstigt kanske att man blir lite cynisk när man under under sin livstid (och jag är inte längre ung) aldrig någonsin har sett något annat än elände vad gäller mellanöstern, och som du skriver ska man aldrig underskatta dårskapet hos mellanösterns politiker.
  Men men, den som lever får se.

 3. Bosse

  Assad är säkert en skitstövel av stora mått men sanningen är ju den att om ingen vettig plan finns för livet efter Assad så kommer landet att gå samma väg som Irak gjorde efter Saddam Husseins fall. Dvs. en väg mot anarki och totalt kaos där de enda som kommer att gå vinnande ur det hela är jihadisterna i IS och deras “broderorganisationer”.

  1. Lennart

   Bosse: Om Assad bara försvinner så ökar möjligheterna att hans motståndare inom Allawiterna kommer att förhandla med sunnimuslimerna.

   Alla Alawiter är inte galna som Assad. Exempel på såna som har velat förhandla är Manaf Tlass, som tvingades fly.

   Så när Assad nu tycks försvagas så är det det första positiva tecknet.

   Men det är svårt att underskatta hur rent dåraktiga politikerna är i Mellanöstern. Så vi får se hur det kommer att gå.

 4. Bosse

  Johnny: Ähh nu ska vi inte vara såna pessimister, bara al-Baghdadi & Company får makten blir det nog ordning på torpet och den arabiska våren kommer att spira. 😉

 5. Johnny

  Det är väl precis tvärtom, att hoppet för folket i Syrien är att Assad vinner kriget, annars blir det som i Irak och Libyen. Assad är väl numera demokratiskt vald med stor majoritet.

Comments are closed.