Politik

Googles mobila Project Fi ett steg i kampen om den allt viktigare mobilmarknaden

De stora IT-företagen i Silicon Valley Google, Apple, Facebook och Twitter befinner sig i en kamp på liv och död om den snabbt växande mobilmarknaden. Och speciellt om kidsen som dominerar på mobilmarknaden.

Facebook har satsat miljarder på att försöka vara relevant för en ny generation som aldrig använder Facebook, genom att köpa Instagram och WhatsApp, och Apple ar sin bästsäljare iPhone.

Google har hamnat litet i skymundan på mobilmarknaden och det är mot den bakgrunden som vi br betrakta dagens lansering av Project FI, ett

Googles Project FI är ett samarbete med de amerikanska telekomföretagen Sprint och T-Mobile. Kunden behöver inget kontrakt, betalar $20 för obegränsat tal och SMS och ytterligare $10 för varje Gigabyte med data. . So a 3GB plan would be $30 on top of that $20, coming out to a total of $50.

Stommen i den här projekted är Google Hangouts, så om din bärbara dator eller surfplatta har stöd för Google Hangouts så kan du använda Google FI där och givetvis från din mobil.

Conor Dougherty skriver i New York Times om Googles project FI Google Introduces Wireless Service Called Project Fi

Unlike your typical cell service, Project Fi will mix traditional wireless technology, where calls are routed through cellular towers, with the wireless Internet service found in Starbucks, airports and elsewhere. Google has teamed with Sprint and T-Mobile to provide the traditional wireless service, and said it had about a million wireless hotspots for the rest.

“Wherever you’re connected to Wi-Fi — whether that’s at home, your favorite coffee shop or your Batcave — you can talk and text like you normally do,” wrote Nick Fox, Google’s vice president of communications products, in a blog post. “If you leave an area of Wi-Fi coverage, your call will seamlessly transition from Wi-Fi to cell networks so your conversation doesn’t skip a beat.”

In addition to changing networks, the service will move users’ phone numbers between screens, so they can talk and text on phones, tablets or laptops. And as with most things Google does, the service is meant to be cheap.

Traditional cellphone carriers like AT&T and Verizon charge customers upward of $100 a month for their services, including phone calls and mobile data. Google’s service will be $20 a month for basic voice and text service, along with a flat $10 per gigabyte of cellular data.

Google FI påminner om Google Voice som ger oss ett telefonnummer som vi kan koppla till andra nummer vi har. Men som man aldrig vidareutvecklade. Förrän nu kanske.

Det är inte lätt att förutspå hur viktigt det här projektet kommer att bli. Man har hållit på med bredbandsprojekt på olika platser i USA en längre tid utan något klart mål. Och sen har vi Google Glass och dess självstyrande bil som f.n. befinner sig i limbo.

Men visst, ett intressant projekt om man bara är beredd att satsa på det.