Politik

Datormolnen: Amazon och deras konkurrenter skapar en helt ny global infrastruktur

En grupp amerikanska IT-företag håller på att skapa en helt ny global infrastruktur som kommer att få vittgående och för det mesta mycket positiva effekter för framtidens samhälle.

Det mest anmärkningsvärda med den här utvecklingen är att EU ännu inte har fått upp ögonen för datormolnen och den fundamentala roll dom spelar i dagens IT-samhälle. Istället är det här en renodlat amerikansk teknologi.

David Streitfeld och Nick Wingfield skriver i New York Times: With Amazon Atop the Cloud, Big Tech Rivals Are Giving Chase

said in its first-quarter earnings report that its cloud division, Amazon Web Services, had revenue of $1.57 billion during the first three months of the year. What is more unusual at a company that often reports losses, the cloud business is generating substantial profits. The company said its operating income from AWS was $265 million.

That was more than many analysts had expected, and it drove Amazon shares up in after-hours trading by more than 6 percent. After a rough 2014 and an exuberant 2015, the stock is hovering near its all-time high.

AWS began about a decade ago as a way to provide computing power to various divisions of Amazon. It worked so well internally that Amazon began offering it to start-ups that were struggling to scale themselves.

“You bought some box, waited weeks for someone to set it up and then started using it,” said Matt McIlwain, a venture capitalist with Madrona Venture Group in Seattle. “With AWS you took out your credit card, started doing what you needed to do and paid by the hour. That won over the start-up community and the developer community.”

Det har blivit populärt att tala om USA dom en supermakt i dalande. Och det är inte helt fel. Men samtidigt går världen mot en ny amerikansk storhetstid, baserad på de helamerikanska datormolnen och de enorma kreativa krafter som dom nu frigör över hela världen.

Mer om det i framtida inlägg.