Politik

Ebba Busch och den intoleranta amerikanska Kristna Högern landar i det svenska folkhemmet

Hästgatan 12 i Almedalen

Det var oundvikligt att den amerikanska kristna högern förr eller senare skulle landa i Sverige. Det kommer ändå som en chock att Ebba Busch nu kopierar den amerikanska kristna högerns hårdföra metoder med sin “samvetsklausul” som ska göra det lagligt att diskriminera mot homosexuella, att vägra undervisa om Darwins utvecklingslära och sex och samlevnad i skolan, att vägra skolplikten, och givetvis mot att sälja p-piller på apoteken.

Fritt fram för diskriminering och intolerans i det nya kristna högerpartiet. För med den amerikanska kristna högerns “samvetsklausul” skapas ett alternativt sekt-samhälle vid sidan om det demokratiska som lever under helt andra lagar och regler än det som gäller i det öppna demokratiska samhället.

Vore jag svensk journalist skulle jag gräva i KD:s relationer med den amerikanska kristna högern.

Daniel Swedish skriver i Aftonbladet:

Busch Thor vill ha någon sorts nollvision för aborter och låta personlig moral och religiösa övertygelser styra svensk vård genom att införa så kallad samvetsfrihet. Hon har sagt att relativ fattigdom inte är ett problem, att brottslingar bör straffas hårdare och att barn ska ha uniform i skolan.
Samhället bra – ibland

Busch Thor pratar sig gärna varm om att individen ska slippa styras av samhället. Men vissa saker är samhället bra till, förstås. Till partiets riksting har hon motionerat om skatteavdrag på tiotusentals kronor för varje barn mamman föder. Sociala försäkringar ska kopplas till ­familjen, inte individen.

Ut med svenska pingst­rörelsens sociala engagemang, in med amerikansk ­nykonservatism och framgångsteologi.

K.G. Bergström skriver i Expressen: Hon är en ganska kaxig ledare

Men riktigt så enkelt är det ändå inte att försöka byta plats med M om högerytterpositionen. Dels har SD snott en hel del av borgerliga väljare som befann sig där. Dels finns tydliga bromsande krafter i KD. Gamle respekterade KD-riksdagsledamoten och stjärnadvokaten Peter Althin sa häromdan att han överväger att lämna partiet som följd av den nya partiledarens högertendenser. Men Ebba Busch Thors aktionsradie har också begränsats genom att hon i den översta partiledningen är omgiven av Göran Hägglunds gamla garde som vakthundar – Jakob Forssmed, Emma Henriksson och Acko Ankarberg Johansson.

Det är inte heller självklart att stödet för en konservativare linje är så starkt som det ibland låter. Lars Adaktusson har ofta ansetts ha monumentalt stöd. Han kom visserligen in i partistyrelsen men med relativt svagt röststöd. 206 röster mot t ex 262 för David Lega. Och Sara Skyttedal, KDU:s högerinriktade ordförande misslyckades med att få ordinarie plats.
….
Hennes programförklaring i första talet innehöll inte heller några imponerande positionsförflyttningar.

Aftonbladet skriver: Ebba Busch Thor: Vårdpersonal ska få neka utföra aborter

Kritiken lät inte vänta på sig. Sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S):

– Det ett mycket oroväckande uttalande. Man ska inte behöva söka vård och mötas av en misstro från personal i vården som inte vill utföra en abort.

Han tolkar uttalandet som att KD tänker driva frågan hårdare framöver.

– I och med att partiledningen uttalar sig på det här sätter blir jag orolig att de kommer att driva en debatt och ifrågasätta rätten till abort, säger Gabriel Wikström.

Han menar också att det är viktigare att värna om rätten till abort än att ge vårdpersonal rättigheten att vägra genomföra dem.

Ebba Busch Thor har avböjt från att kommentera Gabriel Wikströms kritik, men säger att frågan om samvetsfrihet – rätten för vårdpersonal att vägra att utföra bland annat aborter eller ge blodtransfusioner – inte är någon ny ståndpunkt för Kristdemokraterna:

Det här är en mycket farlig utveckling som kommer att få allvarliga konsekvenser för det svenska politiska livet framöver. Det sista som Sverige behöver är den amerikanska kristna högern i Sverige.

3 thoughts on “Ebba Busch och den intoleranta amerikanska Kristna Högern landar i det svenska folkhemmet

 1. Johnny

  Den kristna högern är ändå ingenting jämfört med den judiska högern, neocons, ziocons eller mer korrekt neo-Bolsjeviker, de flesta är ju hard-core trotskyister.

 2. Thove

  Bra skrivet! Självklart ska en människa som valt att utbilda sig till barnmorska kunna utföra de arbetsuppgifter som yrket kräver, annars borde man söka sig till ett annat yrke. Annars kan man lika gärna förvänta sig att en doktor vägrar ta emot en akutpatient som behöver en blodtransfusion genom att åberopa samvetsklausul! Jag har gjort en omröstning på plusett för att se vart majoriteten står i frågan: http://www.plusett.nu/omrostning-4861/tycker-du-att-man-som-barnmorska-ska-ha-ratt-att-v

  1. Lennart

   Thove, precis, vi måste kunna räkna med att sjukvårdspersonalen utför sina uppgifter. Hoppas därför att alla partier tar avstånd från Ebba Buschs extrema åsikter.

Comments are closed.