Politik

Sveriges Sarah Palin och Michele Bachmann: Ebba Busch rivstart mot det öppna svenska samhället

Marcus Birro får blommor av Ebba Busch.

Den amerikanska kristna högern gör nu en rivstart i Sverige med Ebba Buschs rivstart mot det öppna svenska samhället. Hon kopierar in i minsta detalj amerikanska förebilder som Sarah Palin och kanske speciellt Michele Bachmann och deras framgångsrika kampanj för intolerans och bokstavstro i USA.

Kristna ska kunna vägra att utföra aborter, att betjäna homosexuella, att sälja p-piller på apoteken, att följa den svenska skolplikten, att som lärare undervisa barn om Darwinismen, att låta sina barn vaccineras osv osv.

En politik som har vunnit miljoner och åter miljoner fanatiska anhängare här i USA och som nu dominerar det republikanska partiets program och som har åsamkat det amerikanska samhället ofantliga skador under de senaste decennierna.

Salomon Rogberg skriver om det nya KD i Aftonbladet: Björklund om Busch Thors utspel: ”Inte rimligt”

Flera kritiska röster har hörts efter KD:s nyvalda partiordförande Ebba Busch Thors uttalande om att vårdpersonal ska få vägra utföra aborter.

Inom Alliansen har kritiken inte låtit vänta på sig heller.

Ebba Busch Thor sa under lördagseftermiddagen till Aftonbladet att det ska vara möjligt för vårdpersonal att neka att utföra aborter:

– Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten.

Politiker från alla håll och kanter har sedan gårdagens uttalande sågat beskedet.

Jan Björklund säger att Folkpartiet inte ställer sig bakom förslaget.

Från nu är om de svenska partierna kommer att göra gemensamt motstånd mor KD:s politik och försvara det öppna svenska samhället. Man har gjort gemensamt motstånd mot SD, nu gäller det att göra detsamma mot KD. Som i sin nya skepnad är minst lika farlig som SD.

15 thoughts on “Sveriges Sarah Palin och Michele Bachmann: Ebba Busch rivstart mot det öppna svenska samhället

 1. Christer W

  Samtidigt bör man nog ha i sinnet att infödda svenskar är nog världens sekulariserade folk.
  Därför är det inte helt omöjligt att kristna invandrare är en avgörande del av kd,s väljarunderlag.
  Ett annat exempel på att rösta mot sina egna intressen kan man se i södertälje kommunalval, där fick kd 5,51 och sd 13,30 och de fick t.ex i ronna valkrets 5,99 0ch 13,04. I Hovsjö tre kretsar fick kd 10,35. 18,24. 8.26. sd fick där 5,91. 3.68. och 12,27.
  Kännetecknade för dessa valkretsar är att där bor det många från andra länder, och inte minst syrianer t.ex.
  Den som påstår att södertälge är ett mångkulturellt samhälle är ute och cyklar, utan det är två olika samhällen på samma geografiska plats, det svenska och det syrianska. Och det är inte så sällan att det ena styrs av religiösa, rasistiska och korrupta män.

  1. Lennart

   Christer, tack, mycket intressant, och jag tar för givet att det är samma situation i Göteborg, Malmö, Stockholm osv.

 2. Peter Andersson

  KD har mindre splittringsrisk än övriga borgerliga partier därför att… vart skulle politiskt aktiva medlemmar kunna gå istället liksom? Fp är alldeles för liberalt t.o.m för vänsterfalangen inom KD. SD är för höger och definitivt inte socialt acceptabelt. Till Moderaterna kan funka, men på valdagen måste sådana KD:are antagligen ändå stödrösta på KD ifall strömmen bort från ursprungspartiet varit för stor. Centern betraktas som rena flumpartiet eller åtminstone alldeles för bonniga av frikyrkliga KD:are, särskilt nu under Annie Lööfs hip-hop-politik. Det finns liksom ingen annanstans att ta vägen åt vänster utan att starta ytterligare ett kristet parti – och det finns det inte utrymme för i Sverige i dag. Däremot skall man kanske inte utesluta att SD med 15-20% på fickan spricker och får en lillebror ännu längre åt höger med egen chans på 4 % och kan ett KD som går år höger plocka röster från dem så är väl ändå något vunnet, kanske de resonerar.

  1. Lennart

   Peter, tack, nu förstår jag bättre. Det skulle vara intressant att veta hur många riksdagsmän som är aktivt kristna. Vad jag förstår så har sossarna t.o.m den kristna broderskapsrörelsen.

 3. Peter Andersson

  IMHO så är KD:s kvinnliga högergir inget hot mot blockbalansen, det handlar enbart om att kannibalisera på SD i första hand och på övriga allianskollegor i andra hand. De som har reagerat kraftigast hittills i media är ju Fp, det enda borgerliga parti som fortfarande styrs av en karl! Anyway, KD och S/Mp/V/Fi har nog aldrig bytt väljare med varandra i vilket fall som helst, minimala strömmar där i så fall. Till skillnad från M och S de sista två valen. Gissningsvis kommer KD att (om alls) ta flest väljare från M, vars äldre kristna väljare brukar stödrösta på dem ändå om de ligger farligt nära 4% på valdagen. Om KD blir näst största borgerliga parti så blir Ebba Bush vice statsminister(kandidat), en position som i alla fall Maud Olofsson använde för att åstadkomma och/eller ställa till med en hel del.

  1. Lennart

   Peter: Tack för en bra analys. Ja att Ebba Bussh siktar in sig på att ta röster från SD verkar logiskt. Jag har dock svårt att tro att SDs väljare skulle vara speciellt kyrkliga. Håller med på att kristna Moderater kan falla för ett nytt radikalt kristet parti. En fråga som jag har är dock om hon inte riskerar en brytning inom KD. Alla medlemmar kan väl inte vara intresserade av hennes radikala politik? Den svenska kristendomen som jag har lärt känna med K.G. Hammar och andra har ju varit den amerikanska kristna högerns raka motsats.

 4. Peter Andersson

  @ Johnny — “tror inte någon normal människa i Sverige är orolig för Ebba Bush och KDs politik, de har bara ca 4% av rösterna.” — Gammelmedia har ju sedan valet 2002 ungefär programmerat vanligt folk med att det räcker att ha 1% för att dominera den politiska debatten i Sverige. Om Ebba Bush lyckas föra ut KD:s kvinnofientliga politik tillräckligt konsekvent kan den frågan ta över valet 2018, även de rödgröna tar ju antagligen hellre den debatten än den mot KD – sedan vips, utan att vi förstod riktigt hur det gick till har vi KD mot FI som den mest medialt dominanta clashen i riksdagen medan alla andra partier gått bakåt utan att förstå varför…

  1. Lennart

   Peter: en mycket bra insikt. Mycket handlar ju om man kan få tillräckligt hög medial svansföring. Vad jag undrar över är hur många KD-medlemmar som skulle överge KD om Ebba Busch nu för partiet långt till höger. Det kan ju inte vara helt ofarligt.

  1. Lennart

   Kenneth: Tack, jo jag såg den i morse och tänkte skriva om det. För med sin taktik som är direkt hämtar från den amerikanska kristna högern så spränger hon hela den traditionella toleranta svenska samhällsmodellen i luften. Vilket tydligen är hennes målsättning.

 5. Johnny

  Tror inte någon normal människa i Sverige är orolig för Ebba Bush och KDs politik, de har bara ca 4% av rösterna. Det är inte SD som är farliga som vill minska massinvandringen med 90%, utan de etablerade partierna och väljare som stödjer den destruktiva och ruinerande massinvandringspolitiken som svenskarna får betala med blod och pengar. SD fick 19.5% i senaste undersökningen.

 6. Bosse

  Ebba Busch Thor! Ja vad säger man, men nej något gemensamt motstånd från de andra partierna kommer det nog inte att bli. Tvärtom så har de andra allianspartierna gjort en liten video där de hälsar Ebba Busch Thor välkommen in i gemenskapen. Trodde först att det var någon slags satir men nej då det är ju faktiskt partiledarna själva som står där och producerar lyteskomik med sig själva i huvudrollerna.
  https://www.facebook.com/loofannie/videos/vb.118943054880945/717053305069914/?type=1

  1. Lennart

   Bosse: Tack intressant, ja då lär det knappast bli regeringsskifte inom de närmaste åren.

 7. Jan Grönholm

  Ebba är förfärande. Det enda positiva med henne är att hon är så extrem att KD åker ur riksdagen.

  1. Lennart

   Jan, ja det vore onekligen underligt om 4% av svenska folket skulle ställa upp på den amerikanska kristna högerns politik. Det vägrar jag faktiskt att tro.

Comments are closed.