Politik

Andreessen Horowitz, Silicon Valleys ledande riskkapitalbolag kopierar Hollywood för att vinna verkliga IT-stjärnorna

Marc Andreessen

Riskkapitalbolaget Andressen Horowitz med kontor i Menlo Park strax norr om Stanforduniversitetet har på några korta år etablerat sig som Silicon Valleys främsta investerings. Och därmed brädat den tidigare stjärnan Kleiner Perkins. Det finns fler investeringsbolag i Silicon Valley än man kan räkna, men om man har ett startupföretag så är det med Andressen Horowitz man vill få kontakt, om man överhuvudtaget kan. Andreessen Horowitz had 100 anställda och tillgångar på $4,2 miljarder.

Förr i tiden höll riskkapitel en låg profil, men med Andressen Horowitz är det tvärt emot. Man har t.ex.etablerat sig som en ledande informationssajt om ny teknologi, en sajt som brädar det mesta av vad IT-bloggar kan erbjuda.

En orsak kan vara att den 43:årige Marc Andreessen inte i första hand är affärsman utan djupt teknisk. Han var t.ex. med och skrev Mosaic, den första webbläsaren och var sen med och grundade Netscape Communications Corporation, som lade grunden för den moderna webben.

En annan orsak är att dagens startupföretag i Silicon Valley inte längre behöver så stora investeringar, så riskkapitalet måste hitta nya sätt att bevara sin relevans. För idag kostar det en tiondel så mycket att starta ett IT-företag som det gjorde för tio år sen. Och kostnaderna fortsätter att falla.

Och det är här som Andreessen Horowitz har vänt upp och ner på riskkapitalet i Silicon Valley, genom att kopiera Hollywoods talangagentur Creative Artists Agency och dess legendariske ledare Michael Owitz och satsa på “talang” och IT-stjärnor och locka dom med guld och gröna skogar.

Noam Scheiber har skrivit en mycket insiktsfull artikel i dagens New York Times om Andressen Horowitz och dess unika position i Silicon Valley: Andreessen Horowitz, Deal Maker to the Stars of Silicon Valley

Since its founding in 2009, Andreessen Horowitz has become a top Silicon Valley venture capital firm by adhering to a simple mantra: It’s all about the talent.

…It employs dozens of people who help start-up founders with marketing, hiring and business development — providing fledgling companies with insider knowledge and connections they rarely have on their own.

“They have 100 people on staff, who almost become your employees,” said Ben Milne, a founder of an Andreessen-funded financial services start-up called Dwolla.

In some ways, Andreessen Horowitz is a talent agency as much as a tech investor. Marc Andreessen, the web pioneer who was a founder of Netscape and other companies before trying his hand at venture capital, has made this point explicitly. At a private event in 2010, a video of which The Wall Street Journal made public, he interviewed Michael Ovitz, the onetime Hollywood superagent who started Creative Artists Agency.

The venture capital firm led by Marc Andreessen has a pro-talent stance that attracts tech founders but can make returns relatively modest.

Andreesen Horowitz affärsmodell går ut på att behålla sin relevans i en Silicon Valley där riskkapitalet inte längre är lika viktigt som tidigare. Ett startupföretag idag kan starta eget med en handfull anställda och öppen kod och billiga virtuella servrar på Amazom. Om man inte kan självfinansiera så kan man vända sig till affärsänglar med små investeringar som gör det möjligt för nästan vem som helst att starta eget utan hjälp från de dyra riskkapitalbolagen.

Andreessen Horowitz jobbar med att vinna över grundarna med investeringar som kan förvandla dom till miljardärer på några få korta år.

Om Andreessen Horowitz anser att ett startupföretag är värt $40 miljoner och investerar $10 miljoner så äger Andreessen Horowitz 20% av företaget som nu är värt $50 miljoner. Man gör allt för att driva upp värdet på startupföretaget genom att investera så mycket man överhuvudtaget kan. Även om man på det sättet inte får tillbaks speciellt stor vinst.

Man strategin har varit enormt framgångsrik, med en lång radda av miljardföretag och pengar i den egna kassan.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:

[tags]Andreessen Horowitz, Silicon Valleys ledande riskkapitalbolag kopierar Hollywood för att vinna verkliga IT-stjärnorna [/tags]