Politik

Spionskandalen i Tyskland: kan vi lita på FRA?

der verrat

Att Obama-regeringen låter NSA dammsuga EU på all information man överhuvudtaget kan få tag på är ingen nyhet. Men att den tyska regeringen låter sina egen underrättelseorganisation BND spionera på Frankrike för amerikansk räkning och som om inte det vore nog, på Airbus för att ge den amerikanska flygindustrin tillgång till hemliga företagsdokument, och därmed skada EU:s konkurrenskraft visavi USA, det är en nyhet som har slagit ner som en bomb i Tyskland.

Melissa Eddy skriver i New York Times: Germany Is Accused of Helping N.S.A. Spy on European Allies

Chancellor Angela Merkel’s government is fending off allegations that the German secret service helped the United States to spy on European partners and companies, nearly a year after Ms. Merkel expelled the top American spy in a rare display of anger over revelations of widespread United States intelligence operations in Germany.

Over the past week, the German news media has reported that the country’s foreign intelligence agency, known by its German initials, B.N.D., gathered information on European companies at the behest of the United States National Security Agency for years, citing confidential documents and government experts.

The aviation giant Airbus said Thursday that it had filed a legal complaint against unknown persons over acts of criminal espionage and was seeking information from the German government in the wake of the reports. On Monday, the newspaper Bild named the aviation company as a target of the American agency.

“We are aware that as a major player in this industry we are a target for intelligence activities. In this particular case there appears to be a reasonable suspicion of alleged industrial espionage,” Airbus said in an emailed statement. “We are alarmed by this.”

Att det här verkligen rör sig om landsförräderi på allra högsta nivå är något som den tyska pressen inte sticker under stol med. Att den tyska regeringen har låtit sin egen underrättelsetjänst BND lämnat ut hemlig information om Airbus till amerikanska myndigheter för att hjälpa Boeing är något av det mest vidriga som har kommit fram under de tätt duggande NSA-skandalerna de senaste åren.

BBC skriver om den tyska spionskandalen: German BND spy agency ‘helped US target France’

Germany’s national intelligence agency, the BND, spied on top French officials and the EU’s headquarters on behalf of US intelligence, German media report.

The leaks from a secret BND report suggest that its monitoring station at Bad Aibling spied on France’s presidential palace and foreign ministry, and the European Commission.

The US National Security Agency also allegedly spied on some European firms.

German Interior Minister Thomas de Maiziere denies claims of a cover-up.

The BND reportedly collected information on European firms at Washington’s behest to check if they were breaking trade embargos.

According to the reports, the BND did not target German or US officials in the surveillance, as they are protected by a BND-NSA agreement signed in 2002.

However, it has emerged that the German government knew about NSA spying on European arms businesses as early as 2008. The government found “shortcomings” in the BND’s operations, German TV reports.

Der Spiegel skriver om spionskandalen: US-Spionage: BND-Affäre wird zum Fall für die Justiz

Berlin – Wie sehr half der Bundesnachrichtendienst (BND) dem US-Geheimdienst NSA bei der Spionage gegen europäische Regierungen und Unternehmen? Diese Frage beschäftigt jetzt auch die deutsche Justiz. Ein Sprecher bestätigte am Freitag SPIEGEL-Informationen, wonach die Bundesanwaltschaft einen entsprechenden Prüfvorgang eingeleitet hat. Untersucht werde, ob der Anfangsverdacht für eine Straftat vorliegt, die in die Zuständigkeit der Behörde fällt. Diese ist unter anderem für die Strafverfolgung von Spionage und Landesverrat zuständig.

Am Donnerstag vergangener Woche war bekannt geworden, dass der US-Geheimdienst NSA den BND offenbar über Jahre mit Tausenden fragwürdigen Zieldaten für Abhöraktionen beliefert hatte. Lesen Sie hier die ganze Geschichte im neuen SPIEGEL.

Auch aus der Opposition kam der Ruf nach juristischer Aufarbeitung des Skandals: “Das ist politische Spionage und Wirtschaftsspionage und als Landesverrat strafbar”, sagte Linken-Fraktionschef Gregor Gysi dem “Mannheimer Morgen” laut einer Vorabmeldung. Grünen-Fraktionschef Anton Hofreiter äußerte in der “Passauer Neuen Presse” den Verdacht, die Spähaffäre könne sich noch ausweiten. “Es steht zu befürchten, dass da noch weitaus mehr Dinge ans Tageslicht kommen als bisher bekannt.”

Zuvor hatte bereits der Luftfahrt-Konzern Airbus angekündigt, wegen des Verdachts auf Industriespionage Strafanzeige zu stellen. Nach Informationen des SPIEGEL erhärtet sich der Verdacht, dass Airbus ein langjähriges Ausspähziel der englischsprachigen Geheimdienste, der sogenannten Five Eyes, war. Bei der Suche nach neuen Observationszielen wurde ein deutscher Airbus-Mitarbeiter als Treffer markiert. Der Mann ist für die Beantragung von Rüstungsexportgenehmigungen bei der Bundesregierung zuständig.

Airbus-Chef Tom Enders soll irritiert und äußerst verärgert über das tagelange Schweigen der Regierung sein, so ein hochrangiger Airbus-Manager gegenüber dem SPIEGEL. Enders verlange von der Regierung, endlich Stellung zum Vorwurf der Industriespionage zu beziehen.

Eftersom även svenska FRA länge har samarbetat med NSA så bör regeringen Löfven nu också se över FRA:s samarbete med NSA under Alliansperioden.

9 thoughts on “Spionskandalen i Tyskland: kan vi lita på FRA?

 1. Peter Andersson

  Här kan det vara värt att påminna om att f.d utrikesminister Tomas Bodströms mejlkonversation med USA inför raiden mot The Pirate Bay 2006 fortfarande är hemligstämplade, att hans ytterst mediokra böcker på något sätt ändå utgivits over there samt att den polisman som ledde utredningen fick ett jobb därborta efteråt. Oberoende svensk myndighetsutövning bättre än tysk…?

 2. Johnny

  Tyskland och övriga NATO-länder är i praktiken vasallstater till Washington, ingen självständig politik att vänta från dem, vidrigt är ordet.

 3. San

  Ah även tyskar spionerar, se där. Det har jag ju iofs skrivit förr i kommentarerna här. Tror du fransmännen spionerar?

  1. Lennart

   San: Vad som är nytt, och vad som har gjort det här till en politisk kris för Merkel är att tyska BND inte bara spionerar, det har nu visat sig att dom spionerar på Airbus för USA:s räkning. Vilket är landsförräderi. Och det är faktiskt något nytt i det här sammanhanget.

   1. San

    tyskar håller på med industrispionage, kors-i-taket. Bara tyskar kan vara självgoda nog att inbilla sig att de står över det. Sen sammanföll väl amerikanska och tyska intressen just i det här fallet.

    1. Lennart

     San: Nu är det här en av de största politiska kriserna i Tyskland på mycket länge, just för att tyska BND har gått USA:s intressen och skadat EU. Något som i alla fall tyskarna inte viftar bort.

     1. San

      Det är nog en fråga om hur man ser på EU, om inget drastiskt ändrats så för alla länder sin egen utrikespolitik vad jag vet.

     2. San

      Bara några små grova penseldrag. Tyskland är efter Baltikum de som är mest hotade av Ryssland med sitt oljeberoende, samtidigt som Frankrike inte vill trappa ner sin vapenförsäljning dit. Kanske går tyska och franska intressen inte alltid ihop. Vad vet jag. Tyskar som jag känner dom kommer att vara moraliskt indignerade en kort stund, sen skiter de i det.

Comments are closed.