Politik

Breaking the Silence, Israeliska krigsveteraner berättar sanningen om kriget i Gaza

Gaza, post Israeli attack, Jan 09

Den israeliska offensiven i Gaza förra året vad den blodigaste på mycket länge. Medan främst Folkpartiet under Birgitta Ohlsson ställde sig bakom den israeliska regeringens agerande så reagerade en liten men ändå viktig grupp israeliska soldater mot övergreppen och våldet mot den palestinska civila befolkningen.

Deras vittnesmål har nu uppmärksammats i den amerikanska pressen, men ännu inte vad jag vet i den svenska.

William Booth skriver i Washington Post:
Israeli veterans say permissive rules of engagement fueled Gaza carnage

TEL AVIV — The war last summer between Israel and Hamas in the Gaza Strip left more than 2,100 Palestinians dead and vast areas reduced to rubble. On Monday a group of Israeli veterans released sobering testimony from fellow soldiers that suggests permissive rules of engagement coupled with indiscriminate artillery fire contributed to the mass destruction and high numbers of civilian casualties in the coastal enclave.

The organization of active and reserve duty soldiers, called Breaking the Silence, gathered testimonies from more than 60 enlisted men and officers who served in Gaza during Operation Protective Edge.

The soldiers describe reducing Gaza neighborhoods to sand, firing artillery at random houses to avenge fallen comrades, shooting at innocent civilians because they were bored and watching armed drones attack a pair of women talking on cellular phones because they were assumed to be Hamas scouts.

The director of the group, Yuli Novak, called the rules of engagement in Operation Protective Edge “the most permissive” they have seen and amounted to an “ethical failure … from the top of the chain of command.” Novak called for an independent investigation.

The 240-page report “This is How We Fought in Gaza 2014” was released Monday and accompanied by videotaped testimony that aired on Israeli news programs.

Det ska bli intressant att se vad Birgitta Ohlsson kommer att säga om rapporten. Hon kan knappast avfärda den som anti-israelisk propaganda.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Mellanöstern

2 thoughts on “Breaking the Silence, Israeliska krigsveteraner berättar sanningen om kriget i Gaza

  1. Jan Grönholm

    Min gissning är att hon inte säger någonting. Det brukar inte Israelapologeterna göra inför obehagliga fakta om behandlingen av palestinierna. Och skamligt nog verkar inte heller svensk press tycka att det är något att bry sig om. Har bara sett någon enstaka notis. Så svenskarna kan också i fortsättningen lugnt säga – vi visste ingenting.

Comments are closed.