Politik

San Franciscos AltSchool.com, högteknologiska friskolor, modell även för Sverige?

San Francisco-baserade AltSchool med $133 miljoner i riskkapital har en unik affärsmodell för framtidens skola, hoppas man i alla fall. Med avancerade IT-system skär man ner på administrativ personal samtidigt som man satsar på de senaste Big Data-teknologin för att analysera hur bra eleverna är i olika ämnen. För att kunna sätta in skräddarsydd undervisning.

Natasha Singer skriver i New York Times: AltSchool Raises $100 Million and Plans to Open More Schools

With its vision of transforming the elementary- and middle-school experience through personalized learning and smart operating systems, AltSchool, a start-up in San Francisco, has attracted top-tier technology investors.

Last year, it raised $33 million from Founders Fund and Andreessen Horowitz, as well as from First Round Capital, John Doerr, Harrison Metal, Jonathan Sackler, Learn Capital and Omidyar Network.

Mr. Ventilla, a former Google executive, started AltSchool in 2013 with the idea of developing a network of small private schools that would use software to centralize certain administrative and organizational functions, freeing up teachers to spend more time actively engaged with the interests and needs of individual students.

Altschool operates four schools in San Francisco with tuition at around $20,000 annually.

It has 115 employees, including 45 engineers and other technical experts who have developed proprietary software designed to manage the opening of new schools and the student application process. The schools also use a proprietary learning management system that tracks students’ activities and helps teachers personalize their learning.

Jag tror att den här modellen även kommer till Sverige, även om jag inte tror att den kommer att bli lika framgångsrik som grundarna och investerarna hoppas.

Problemet är givetvis lärarna som kommer att fortsätta att kosta merparten av skolavgifterna, och som inte nämnvärt kommer att kunna höja elevernas prestationer.

I alla fall inte som jag kan se.

3 thoughts on “San Franciscos AltSchool.com, högteknologiska friskolor, modell även för Sverige?

Comments are closed.