Politik

Dom bygger USA:s robotarmé vid Stilla Havskusten i södra Kalifornien

Att militären världen över är intresserad av robotar och avancerade vapensystem är knappast förvånande. Det var, som alla idag vet, Pentagons DARPA som finansierade utvecklingen av Internet, och DARPA Pentagon har alltid och fortsätter att spela en viktig roll i Silicon Valley. Det var t.ex. DARPA som fick Google att satsa på självstyrande bilar. Vllket visar att vapenteknologi faktiskt kan få civil användning.

Zachary Canepari, Drea Cooper och Emma Cott skriver i New York Times om Pentagons utveckling av mer avancerade robotar som kan sättas in i krig: Navy Robots Test the Limits of Autonomy

At a naval research facility along a stretch of the Pacific Coast in San Diego, civilian engineers work alongside active-duty troops to develop and test the next generation of military robots.

The engineers are members of the Unmanned Systems Group at Spawar, or Space and Naval Warfare Systems Command, a research and operations arm of the Navy. Their mandate is simple: Take the soldier out of the minefield.

When autonomous systems are deployed, engineers at the center say they will revolutionize the way the military fights. They envision a day when one soldier will control an entire fleet of driverless trucks, or a driverless vehicle will make a road safe for a Humvee full of troops. They could also assist in detecting and combatting chemical or biological warfare.

Chris Scrapper is leading a team of engineers who envision an autonomous future. On a recent afternoon, they were tapping away at computers to analyze data from a failed run with RaDer (it stands for reconnaissance and detection expendable rover), the boxy black vehicle they’re trying to make drive on its own.

It’s hard to say when autonomous technologies will be ready for use in combat, Mr. Scrapper said, adding, “It depends on the threat level.”

Nu är givetvis USA inte det enda land som satsar på avancerade krigsrobotar. Och om man till det lägger utvecklingen av cyberkrig så kan vi se att styrkeförhållandena i världen håller på att förändras. Det gäller idag inte bara att ha de bästa vapnen utan också de bästa IT-systemet.

Pressklipp:

Fler inlägg om Pentagon och Robotar

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Dom bygger USA:s robotarmé vid Stilla Havskusten i södra Kalifornien

Comments are closed.