Politik

Bättre än bil och flyg, California Zephyr, din oförglömliga tågsemester i USA

California Zephyr observation lounge car

Utsiktsvagnen på California Zephyr-tåget mellan Chicago och Emeryville strax öster om San Francisco

Det är svårt att tro idag men för 100 år sen var järnvägen vad som drev USA:s industriella utveckling. Det var länge sen, men det går faktiskt fortfarande att turista med tåg. Det finns t.om. tåg i Silicon Valley.

Ett av de “stora tågen” i dagens USA är California Zephyr som dagligen gör den 3924 kilometer långa resan från Chicago till Emeryville, strax öster om San Francisco med omkring tusen passagerare per tåg. Tåget stannar vid 55 stationer under resan.

Och det bästa är att du kan ta tågresan direkt här på bloggen om du vill:

USA:s motsvarighet till den transsibiriska järnvägen. Och den som vill beställa biljett kan göra det på Amtracks hemsida.

Och Amtrack, för den som inte känner till den är USA:s federalt statsägda monopolföretag för fjärrtågstrafik. Bolaget bildades 1 maj 1971 som ett sätt att få ordning på den kvarvarande passagerartrafiken på järnväg i USA, då den inte längre var kommersiellt lönsam. Företaget drivs dock i vinstsyfte.

Nästan lika bra som Norrlandspilen.