Politik

Wall Street innoverar med Blockchain, rejält framåt för kryptovalutor!

Bitcoin är en s.k. kryptovaluta som i sig själv är rätt ointressant. Vad som är intressant är inte själva valutan utan det digitala nätverk som valutan använder. Det nätverket heter Blockchain och Blockchain är en distribuerad databas som liknar Internet och som gör det möjligt att skriva distribuerade appar.

Och det är Blockchain som riskkapitalet här i Silicon Valley intresserar sig för, inte Bitcoin, eftersom man är intresserad av att använda den distribuerade databasen för financiella appar, utan att därför använda Bitcoin.

Bradley Hope och Michael J. Casey skriver i Wall Street Journal om att Wall Street nu anammar Blockchain för att ersätta ett system som idag är baserat på gammalmodiga manuella kalkylprogram: A Bitcoin Technology Gets Nasdaq Test. Pilot to take place in fledgling Nasdaq Private Market

“Utilizing the blockchain is a natural digital evolution for managing physical securities,” said Nasdaq Chief Executive Robert Greifeld. He said the technology holds the potential to “benefit not only our clients, but the broader global capital markets.”

Nasdaq will start its pilot project in Nasdaq Private Market, a fledgling marketplace launched in January 2014 to handle pre-IPO trading among private companies. The platform has more than 75 private companies signed up, according to the company.

Private companies typically handle sales and transfers of shares with largely informal systems, including spreadsheets maintained by lawyers who verify transactions by hand. Nasdaq wants to replace that process with a system based on bitcoin’s blockchain technology.

The blockchain ledger is seen by some in the financial industry as the most compelling aspect of bitcoin because it can be used beyond merely buying and selling goods or services with a new currency.

One idea is that encrypted, digital representations of share certificates could be inserted into minute bitcoin transactions known as “Satoshis,” facilitating an immediate, verifiable transfer of stock ownership from seller to buyer.

Det här är ett mycket stort steg framåt för digitala valutor och den underliggande Blockchain-teknologin. Ett steg som om det anser framgångsrikt kommer att leda till en uppsjö av innovationer på vad som i folkmun kallas FinTech-området, dvs finansiella transaktioner.

Det här är med andra ord ett historiskt steg.

Fler inlägg om Cybervaluta och Wall Street

Pressklipp: Realtid