Politik

API economy, den nya molnbaserade tjänsteekonomin skapar nya företagsjättar på rekordtid

The Uber Vacation

Dagens startupföretag skiljer sig på ett fundamentalt sätt från tidigare startupföretag här i Silicon Valley. Dom utnyttjar alla öppen kod och har sina servrar i datormolnen, oftast Amazon AWS eller Heroku. Vilket betyder att dom inte behöver mer än en handfull pers, om ens det, och mindre riskkapital än någonsin tidigare.

När dom bygger sina appar så använder dom Agil systemutveckling och en MEAN stack eller liknande för att på kortast tänkbara tid utveckla en s.k. Minimum Viable Product.

Men vad som gör det möjligt för dagens startupföretag att skapa sina appar så snabbt beror på molnbaserade tjänster som gör det möjligt att bygga avancerade företag på rekordtid.

Så man kan börja med att låta sina användare logga in till sin sajt, via Facebooks OAuth:Add Facebook Login to Your App or Website, en molntjänst som är enkel att använda och gör det möjligt att bygga in social nätverksfunktionalitet i appen.

Sen, som taxiföretaget Uber så kan man lägga till tjänster som Google Maps, Checkr background checks, Braintree payments, och Twilio texts.

Som exempel så kostar en koll av en person på Checkr $35 per kontroll. Inte alls dumt för vad man får för pengarna. Så de här molnbaserade tjänsterna är absolut värt sitt pris.

Så snart som man har fått sin app på fötter så början man själv tänka på hur man kan förvandla den till en plattform med sitt egen gränssnitt så att man kan förse andra startupföretag med tjänster. Som man givetvis tar betalt för.

Samtidigt så lägger man ut delar av sin app som öppen kod så att andra startupföretag kan börja meka med den och vidareutveckla den.

Det här är alltså den moderna molnbaserade tjänsteekonomin där allt handlar om att använda molnbaserade tjänster istället för att skriva allt själv.

Något som gör det möjligt att snabbt snickra ihop appar som med litet tur kan bli framgångsrika. Och blir dom inte det så bara gör man en s.k. pivot och ändrar på appen i hopp om att den ska bli framgångsrik på något annat sätt.