Politik

Arbetslinjen och IBMs Watson: kunskapstjänster i datormolnen gör oss alla till mästerkockar

cognitive cooking

Klicka på bilden.

Vid det här laget känner de flesta till att samhället håller på att digitaliseras, automatiseras och robotiseras med en hastighet som får de flesta av oss att tappa andan. Den här utvecklingen har en mängd drivkrafter och komponenter och Per Schlingmann i DN ger en bra sammanfattning av utvecklingen och de möjliga konsekvenserna för oss alla:Arbetslinjen är död – länge leve arbetslusten

Ett axiom för vår tid synes vara att allt som kan digitaliseras också kommer att digitaliseras. Men här måste vi också göra ett tillägg, nämligen att allt som kan digitaliseras också kan kopieras. Och det som kan kopieras förlorar i värde. Detta gör att upplevelser som inte kan digitaliseras stiger i värde. Vi ser det i musiken där vi är beredda att betala mindre för att lyssna på ett album eller en låt, men betydligt mer för att gå på en konsert. Och vi ser hur andra delar av tjänstesektorn utvecklas där vi efterfrågar tjänster som inte kan utföras av robotar.

Här tror jag den stora möjligheten för ett litet teknikvänligt land som Sverige finns! Ytterst är detta goda nyheter för oss människor. Framtidens arbetsmarknad finns i hög grad kopplat till uppgifter och tjänster som höjer livskvaliteten för oss människor.

Samtidigt är detta utmanade för Sverige. Vi har en stark kultur av att som människor göra allting själva och vi har skapat en struktur kring arbetsmarknaden med höga skatter och höga trösklar. Här behöver vi tänka om. Vi måste skapa en struktur och ett klimat som främjar entreprenörer på nya tjänsteområden. Och vi måste tillåta att arbeten som – i varje fall initialt – inte kräver erfarenhet och kunskap får växa fram.

Själv har jag en egen infallsvinkel på den digitala utvecklingen eftersom jag jobbar med IBMs kognitiva kunskapsdator Watson i de globala datormolnen. Ja inte med utvecklingen av själva produkten utan jag använder Watsons kunskapstjänster i datormolnen och hjälper programmerare att lära sig den, från barn i tidiga tonåren till vuxna.

Och den insikt man får är att såna här moln-baserade datorsystem ger oss vanliga människor tillgång till kunskaper som tidigare var förbehållna experter. Och de här kunskapssystemen kan vi sen köra i våra mobiler och ha tillgång till var vi än befinner oss.

Den som vill kolla kan börja med Personality Insight för att analysera en persons personlighet. Skrolla fönstret ni för neråt så får ni en mycket intressant grafisk representation.

Och den som vill laga mat med Watson kan göra det på den här länken. Man måste skapa ett konto men det är gratis.

Caitlin Dewey skriver i Washington Post om hur Watson också kan användas för att skapa matrecept: Meet Chef Watson, IBM’s futuristic foodie robot

My personal adventures with Watson begin, as so many kitchen adventures do, with some overlooked, frost-bitten produce I needed to use. I’d planned to throw the frozen corn into a soup, but in the age of “cognitive cooking,” that’s for amateurs.

To create the Web app for home cooks, IBM researchers input nearly 10,000 recipes from Bon Appétit. To make the professional version of Chef Watson, researchers went even further: 30,000-plus recipes, scraped from the Internet; spreadsheets on the molecular makeup of different flavor and odor compounds in food; and academic research into the smells and tastes that people find most pleasurable, an obscure field known as “hedonic psychophysics.”

Det mest spännande med såna här kunskapstjänster i datormolnen är hur enkla dom faktiskt är att använda. Och hur vi kan använda s.k. REST-gränssnitt för att använda Molntjänster som Legoblock.

Visst, såna här tjänster är inte gratis men dom ger oss samtidigt tillgång till kunskapstjänster som är oerhört avancerade.
Perfekta för entreprenörer eller för människor som helt enkelt är intresserade av matlagning.

Pressklipp:

Mer om Watson

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Arbetslinjen och IBMs Watson: kunskapstjänster i datormolnen gör oss alla till mästerkockar

  1. Bossebus

    Nä,inte alls,möjligen för hypokondriker och liknande Quantified Selfies.

    Den här länken funkar inte: “>på den här länken” (I texten). Nyfiket hade jag testat annars. 😉

  2. Bossebus

    Aha!
    Lite? som horoskop för att fatta vad man skall äta i veckan och hur man skall agera för att träffa den rätte och vilka sjukdomar man riskerar nu och i framtiden.

Comments are closed.