Politik

Större än Steve Jobs, Elon Musk, Silicon Valleys mest framstående entreprenör

Till bredden full av entreprenörer så är Silicon Valley ändå förvånansvärt tom på de verkligt stora entreprenörerna som förändrar världen. Steve Jobs var onekligen en av de stora, även om den personkult som växte upp kring honom till stor del var skapad av honom själv.

Efter Jobs död så är det en man som har ärvt hans mantel som Silicon Valleys superentreprenör och det är den 43:årige Sydafrika-födde Elon Musk som är en av grundarna av PayPal och elbilsföretaget Tesla Motors, för vilken han är VD och även grundare av rymdföretaget SpaceX.

Hur äe Elon Musk som person? Ja den som är intresserad bör läsa Ashlee Vances biografi över Elon Musk. sAshlee Vance skriver själv om sin bok om Musk i New York Times: ‘Elon Musk,’ a Biography by Ashlee Vance, Paints a Driven Portrai

Mostly, though, Mr. Vance curbs his enthusiasm and delivers a well-calibrated portrait of Mr. Musk, so that we comprehend both his friends and his enemies. It’s a book with many ancillary pleasures. Mr. Vance brings us up to date on the states of green energy and space launches. He also veers away from his subject just often enough, offering profiles of the frequently brilliant people who work alongside Mr. Musk.

Bits from this biography have already made Internet gossip ripples. According to Mr. Vance, Mr. Musk berated a male employee who missed a Tesla event to be present for the birth of his child. (Mr. Musk has denied this.) Either way, he does not come off like Alan Alda. He has been married three times — twice to the same woman — and, while thinking about fitting a new relationship into his schedule, he asks: “How much time does a woman want a week? Maybe 10 hours?”

Other eye-popping details, not all of them previously reported, are flecked atop this book like sea salt. His five children don’t merely have nannies but have had a nanny manager.

Till skillnad från mjukvaruentreprenörerna i Silicon Valley så sysslar alltså Musk med hårdvara, allt från batterier till elbilar och rymdfarkoster. En viktig, uppfinningsrik om än inte speciellt sympatisk man.

En person vi kommer att få höra mycket mer om under de kommande åren.

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Böcker,Personer