Politik

EB-5 Immigrant Investor, vad kan du om immigrant-visumet som kan ge dig ett Green Card i USA?

Passport

Över en halv miljon svenskar besöker USA varje år, en fenomenalt hög siffra för ett så litet land som Sverige. De flesta reser på ett s.k. ESTA-visum, som står för Electronic System for Travel Authorization och även kallas visa-fritt, även om det faktiskt är ett visum.

Andra populära USA-visum är studentvisum som har det melodiska namnet F1-visum och dess kusin M1-visumet för dig som tänker studera på en icke-akademisk yrkesskola.

Och sen givetvis det viktiga J1-visumet för AuPairer, forskare, akademiska lärare, praktikanter mm.

För att inte tala om B-1 Temporary Business Visitor B1 och det populära B2-turistvisumet som gör det möjligt för dig att vistas upp till ett halvår och ibland ända upp till ett år som turist i USA.

Men det är inte allt, Julie Satow skriver i dagens New York Times om EB-5.visumet som gör det möjligt för rika människor från hela världen att få ett s.k. Green Card följt av amerikanskt medborgarskap genom att investera i något mindre amerikanskt företag:
Want a Green Card? Invest in Real Estate

Under the federal program, a foreigner who invests $500,000 — and in some instances, $1 million — in a project that will create at least 10 jobs can apply for a green card. It generally takes from 22 to 26 months to obtain legal residency through the program, as opposed to several years for other visa programs.

While the EB-5 program has been around since 1990, it was only in the wake of the recession, when securing loans from traditional lenders became difficult, that companies began using it in earnest to raise money for projects. Any company is eligible as long as it hires 10 people per foreign investor. So, for example, a fast-food franchise can raise $1 million from two investors if it hires 20 employees.

Advertisement
Continue reading the main story

“Two or three years ago, the government created a structure that made it much easier for us,” said David Finkelstein, the chief operating officer of the American Immigration Group, which advises developers on the visa program. “Now we can use our construction costs and certain soft costs, like architectural costs, to determine how many jobs we will create, and therefore, how much we can raise from investors.”

In the last four years, the program’s popularity has surged. In fiscal year 2010, 1,885 visas were issued. But by fiscal year 2013 that figure jumped 354 percent to 8,564, according to government data. Last year, the entire annual allotment of 10,000 visas had been claimed by August — before the end of the fiscal year in October.

Mer om EB5-visumet EB-5 Immigrant Investor

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om USA-Visum