Politik

USA:s kristna backar, men Förenta Staterna förblir västvärldens mest intensivt kristna nation

Stanford

Stanford Memorial Church som öppnades 1903.

I den senaste av Pew Research Centers regelbundna opinionsundersökningar av amerikanernas trostillhörighet förra året, som omfattade 35000 amerikaner, så framstår det att 71% av vuxna amerikaner sade sig vara kristna, den lägsta siffran hittills, och en minskning med fem miljoner vuxna och åtta procentenheter sedan den senaste liknande Pew-undersökning år 2007.

Antalet amerikaner som beskriver sig som ateister, agnostiker eller “inget särskilt” – har ökat med mer än sex procentenheter, från 16,1% till 22,8%.

Peter Manseau skriver i New York Times: Thou Shalt Worship None of the Above

Yet according to a major study on “America’s Changing Religious Landscape” released last week by the Pew Research Center, my eclectic spiritual formation has also made me an unwitting member of the “nones.” In this and other recent surveys, we who check no single box when it comes to religion are considered part of an “unaffiliated” population whose resistance to such classification has become a tidy category all its own.

The rise of the religiously unaffiliated, by Pew’s accounting, has been so swift (up more than six percentage points of the total population in seven years), and the simultaneous decline among members of Catholic and Protestant churches so severe (down about the same when combined), that coverage of the survey has largely presented the religious lives of Americans as numbers on a score card. As USA Today put it, “Christians drop, ‘nones’ soar.”

Religion, however, is not a zero sum game. Just as any individual’s life might include periods of greater and lesser religious interest, every tradition is home to remarkable diversity of belief and practice. Church pews may hold nonbelievers; a chanter of mantras may still recall the bat mitzvah prayers of her youth. To claim one religious identity is not necessarily to forsake all others, no matter what a pollster’s multiple choice options might imply.

The Pew study itself acknowledges this, and it does so mainly as it applies to non-affiliation.

I Sverige är antalet kristna omkring 35%. Men den jämförelsen haltar rejält eftersom ett mycket sort antal av USA:s kristna inte bara är bokstavstrogna utan också tillbringar en stor del av tiden utanför jobbet under veckan i sina samfund. Något jag själv känner till. Och på semestern sysslar många med missionsverksamhet. Unga IT-ingenjörer reser t.ex. från Silicon Valley till den högkristna Mellanvästern för att “missionera”.

Så varför faller siffran? En bättre fråga kanske är varför är siffran fortfarande så oerhört hög? Och varför är så många amerikaner fortfarande bokstavstrogna?

Det bara är så, samhället förändras betydligt långsammare än man kanske skulle tro. Men ett tecken på att det amerikanska samhället faktiskt håller på att förändras, och en förklaring till att de bokstavstrogna håller på att tappa mark kan vara den generationsväxling som har lett till att könsneutrala äktenskap nu tillåts i alt fler delstater. Trots den militanta Kristna Högerns hårdnackade motstånd.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Den Kristna Högern, Kristna

14 thoughts on “USA:s kristna backar, men Förenta Staterna förblir västvärldens mest intensivt kristna nation

 1. Christer W

  San, det finns ett bra uttryck för det du ser och reagerar på.
  “Sila mygg och svälja kameler.”
  Ett annat är “man ser inte bjälken för grandet i ögat.”
  Eller”ser grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget.”

  Alla uttryck stämmer in ganska bra på de flesta religiösa, de ser ju sig alltid som ofelbara i förhållande till dem som inte funnit det ljuset som de har funnit.

  1. Lennart

   Christer, Det är väl det som utgör grundstommen i de flesta religioner, att deras läror är ofelbara eftersom dom har formulerats av olika slags andeväsen. Dom får inte ifrågasättas. I alla fall inte av de bokstavstrogna.

 2. San

  Med det sagt så finns det ju en sekteristisk kristenhet i USA som är betydligt större än motsvarande i Europa, så stora att de inte ens uppfattas som en sekt.

  Eftersom jag är småbarnsförälder så läser har jag läst lite böcker om barnsutveckling. När jag googlat om vilka böcker man ska läsa (eller inte läsa) så har ofta boken “How to train up a child” dykt upp på skräcklistan. Har naturligtvis inte köpt och läst boken, men av vad som skrivs om den så verkar det vara en handbok i hur man ska slå sina barn från 6 månaders ålder. En bok som då tydligen har viss spridning i religiösa kretsar, många är mot den också även bland hardcore religiösa.

  Men av det lilla jag läst så är jag helt chockerad, det är helt obegripligt för mig att författarna inte är i fängelse.

  Lite sidospår kanske, men den typen av människor skulle var långt ute på marginalen i Europa.

  1. Lennart

   San, en synnerligen skrämmande bok som jag minns att jag har sett på bibblan för flera år sen.
   Författaren till den här avskyvärda boken säger att han har sålt 670 000 kopior medan den fristående Nielsen BookScan säger att han ändast har sålt 9500 https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Pearl
   Han förespråkar bl.a. parents to use objects like a quarter-inch plumbing tube to spank children and “break their will”. It also mentions withholding food and putting children under a cold garden hose … its teachings were linked to the deaths of Sean Paddock,[10] Lydia Schatz,[11] and Hana Grace-Rose Williams.[12] In all three cases the parents were homeschooling their children and are believed to have read Pearl’s book.

   Det skulle onekligen vara intressant att veta vad som skulle hända om någon publicerade en sån bok i Sverige.

    1. Lennart

     San: Det är onekligen underligt att reaktionen mot det här paret inte har blivit starkare. Lyckligtvis så verkar det vara marginella och inte ha sålt speciellt många böcker. Men att aga fortfarande existerar i skolor i vissa sydstater är ett faktum.

 3. San

  Med det sagt, trots denna intensiva kristenheten så fick jag tillskillnad från mina svenska vänner inte långhelg den här veckan trots att det var Kristihimmelfärd.

  1. Lennart

   San: Dies sanctus ascensionis Domini, det fick inte jag heller. Men hur många svenskar tror du bokstavligen tror på att Jesus Jesus efter uppståndelsen lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna? Eller ens vet vem Jesus var? Möjligtvis KD eller i bibelbältet i Småland, men knappast någon annanstans.

   1. San

    Inte speciellt många. Frågan om kristenhet och sekulariserade brukar folk blanda ihop dock. USA är ett sekulärt land med många troende kristna, Sverige är ett kristet land med få troende. Det avspeglar sig t.ex. i högtider.

    Men jag är som sagt nyfiken på de regionala skillnaderna, eftersom jag inte upplever någon större reliogiositet runt mig. T.ex. så är kyrkobröllop betydligt vanligare bland mina svenska vänner än mina amerikanska, även dop.

    Förklaringen till det är ju iofs inte att mina svenska vänner är mer troende. Snarare att svenska kyrkan låter icke troende ha giftermål/dop i sina kyrkor. Fast jag fick inte vara gudfar åt min närmsta väns son eftersom jag inte var konfirmerad.

    I USA där det ju onekligen finns fler troende så kan kyrkorna kosta på sig att kräva av de som vill ha bröllop/dop i kyrkan att de går till kyrkan. T.ex. Vet jag en vän som vill döpa deras dotter i en kyrka ute i Montauk, för att få det så ville prästen att båda föräldrarna skulle gå dit på söndagarna fram till födseln. Pappan vägrade så det blev inte av.

    1. Lennart

     San: Intressant och bra påpekat om skillnaderna mellan Sverige och USA.
     Här i Silicon Valley så är religiositeten bland ursprungsbefolkningen inte speciellt hög. Men vad som gör Silicon Valley kristet med stort K är invandrarna från Asien och speciellt då Koreanerna och kineserna. Dom har hyrt in sig i de etablerade kyrkorna som nu alla har skyltar på engelska, koreanska och kinesiska. Dom är mycket välorganiserade och mycket aktiva.

     En annan detalj är att kyrkorna här i området etablerades redan på 50 och 60-talet när marken var billig, och dom har för det mesta stora tomter, för vilka dom inte betalar någon skatt: http://www.latimes.com/la-oew-lynn-stanley23-2008sep23-story.html#page=1

     Det finns dussintals kyrkor inom gångavstånd från där jag bor t.ex. ofta med mycket stora tomter med plats för inte bara kyrkor utan föreningslokaler och inte minst väl tilltagna parkeringsplatser.

     I dagens allt trängre Silicon Valley är det en stor fördel.

     En intressant aspekt på kristenheten i Silicon Valley är att invandringen nu inte längre främst kommer från Kina utan från Indien. Och dom invandrarna är inte kristna. vilket kan bidra till att antalet kristna invandrare kan komma att minska procentuellt sätt.

     1. San

      Samma sak i New York, de som huvudsakligen går i kyrkan är filipinier, koreaner och afroamerikaner. Kineser uppfattar jag däremot inte som speciellt religiösa.

     2. Lennart

      San: Intressant att höra. De kinesiska samfunden som jag har kännedom om här i Silicon Valley lockar in immigranter till gemenskap och sociala nätverk, vilket givetvis inte alls är klandervärt, men parar det med indoktrinering kring den Kristna Högerns värderingar. Något som har lett till att en av mina svägerskor helt oväntat har förvandlats till republikan och en stenhård motståndare till könsneutrala äktenskap.

      Annars har ju Kina en lång tradition av s.k. ris-kristna, som sade sig övergå till kristendomen mot att dom fick gratis ris, och ofta hjälp med att emigrera till USA.

    2. Lennart

     San, vill också lägga till en viktig skillnad mellan de kristna i Sverige och USA, som jag tror inte är allmänt känd. I USA betalar de kristna ofta ett tionde till kyrkan, som sen använder sina inkomster bl.a. till att ge medlemmarna sjukförsäkring.
     Det är en av huvudorsakerna till det massiva motståndet mot Obamacare från den Kristna Högern.

 4. San

  Alltid dessa poänglösa jämförelser mellan 300 miljoners landet USA och Sverige. Siffran hade varit intressant om man fick veta hur det är i EU. Hur många kallar sig kristna i Italien, Irland eller Polen? USA lär iaf få könsneutrala äktenskap innan EU får det.

Comments are closed.