Politik

Pentagons Lethal Autonomous Robots, katastrofhjälp eller Killer Robots?

Att krig är ett helvete sa redan general William Tecumseh Sherman under det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Så att världens krigsmakter gärna vill trappa ner på antalet soldater och trappa upp på nya dödliga militärrobotar är bara logiskt. Vilket inte hindrar att kritiker oroas över Pentagons senaste initiativ på det här området.

Nu säger Pentagon att man fokuserar sig på robotar som kan hjälpa till i katastrofer, något som säkert är riktigt. Men att sätta vapen i händerna på de nya obeväpnade robotarna kommer inte att bli speciellt svårt. Och själv är jag övertygat om att det här är ett logiskt steg i vapenutrustningen.

Christian Davenport skriver i Washington Post: Military push for emergency robots worries skeptics about lethal uses

But some fear that the technological advancements in weapons systems are outpacing the policy that should guide their use. At a meeting last month, the U.N. Office at Geneva sponsored a multi-nation discussion on the development of the “Lethal Autonomous Weapons Systems,” the legal questions they raise and the implications for human rights.

While those details are being hashed out, Christof Heyns, the U.N.’s special rapporteur, called in 2013 for a ban on the development of what he called “lethal autonomous robots,” saying that “in addition to being physically removed from the kinetic action, humans would also become more detached from decisions to kill — and their execution.”

Hela den militära utvecklingen under de senaste tusen åren har handlat om att minska risken för soldater i krig. Så att helt ersätta soldater med robotar är ett fullt logiskt steg.

Pressklipp:
DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Robotar ,Pentagon

2 thoughts on “Pentagons Lethal Autonomous Robots, katastrofhjälp eller Killer Robots?

 1. Marcin

  Krigs robotarna kommer inte kliva fram, de kommer simma, rulla och flyga in över lands gränser. När civila stryker på foten kommer man alltid kunna skylla på mjukvarubuggar eller att igenkänningssystemet inte var tillräckligt väl utvecklat. Om robotarna sedan monteras ihop i flera olika länder så blir det inte så glasklart vart det juridiska ansvaret slutligen bör landa.

  20YY Preparing for War in the Robotic Age
  http://www.cnas.org/sites/default/files/publications-pdf/CNAS_20YY_WorkBrimley.pdf

  Tänk dig att man vaknar av en svidande smärta i bröstet. Märklig dröm det måste ha varit som överförde smärtan till det vakna tillståndet, eller är det hjärtat som frivoltar? Reflexmässigt lägger man handen på det onda och märker att det är varmt och att man egentligen blöder.

  I chocken ser man sig om kring i rummet men allt är som vanligt, tyst och stilla, bara hjärtat som börjar pumpa allt mer intensivt. Det kanske är en dröm trots allt, men varför är det ett kulhål i fönstret, och vad är det för en slags hummingbird som svävar utanför?

 2. Johnny

  Robotarna skall antagligen användas som fjärrstyrda “puppets” och ersätta zionazi Porkosjuko i Ukraina och så småningom alla andra vasallstater. The Evil Empire vill ha pålitligt “folk” som lyder Washington.

Comments are closed.