Politik

WeChat och globaliseringen eller att läsa Henning Mankell i Beijing.

Mankell

När jag växte upp så läste mina föräldrar deckare som om elden var lös. Det var Agatha Christie och det var Stieg Trender och Maria Lang och norske Øvre Richter Frich som min pappa gillade.

Här i USA fortsatt jag traditionen genom ett en gång i veckan stoppa pojkarna i bilen och köra ut till Cranbyrt Bookworm i Cranbury strax norr om Princeton, ett gammalt viktorianskt antikvariat i pepparkakshusstil som var fylld med tiotusentals böcker från källaren till vinden. Och kom hem med dussintals barnböcker och deckare.

Sen tröttnade jag på deckare men läser svenska deckare, främst då Leif GW Persson, som jag dock börjar bli rätt trött på. Speciellt hans eviga tjatande om den groteske Bäckström. Så jag har slutat att köpa hans böcker. Även om Den Döende Detektiven var bra.

Men Henning Mankell är bättre, även om varken han eller Persson kan mäta sig med Sjövall och Wahlöö, vars böcker dessutom ofta är nästan hälften så långa.

Så när jag nu läser Mankells Mannen Som Log så berättade jag det för min dotter som jobbar i Beijing. Och eftersom vi kommunicerar med kinesiska WeChat så kom jag på att jag faktiskt kunde ta en bild på en sida ur Mannen Som Log och blixtsnabbt skicka den till henne. Det gick hur bra som helst. Den var helt läsbar. Hon läste den, hade åsikter på den och jag skickade nästa sida, och vi diskuterade den, osv. Och vi kunde alltså läsa boken tillsammans tvärt över Stilla Havet på våra respektive mobiler och diskutera den på det videochatt som finns inbyggt i WeChat.

Tala om globalisering och sociala medier.

Pressklipp:
GP

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Appar ,Svenska brudar i Beijing