Politik

Automated Insights: robotar mot journalister, vem vinner?

Hittills har datorerna följt den välkända Moores lag, som är uppkallad efter Intels grundare Gordon E. Moore och som egentligen inte alls är en lag utan en observation och som säger att att antalet transistorer som får plats på ett chip växer exponentiellt. Det är som att se ett pyttelitet foster växa till en biskop eller motorcykelbuse framför våra ögon.

Vad det betyder i klartext är att datorer och de den mjukvara som kan kan köra på dom brukar börja som barnsligt enkla och otillräckliga för att sen växa exponentiellt för att förbluffande snabbt kunna konkurrera ut existerande icke-datoriserade system.

Den första reaktionen när man ser en löjligt enkel liten robotjournalist är att ja men det är ju bara en leksak, det är klar att en robot aldrig kan konkurrera ut en mänsklig journalist.

Men år för år, månad för månad och dag för dag så blir robotjournalisten bättre medan den mänsklige journalisten står still. Och resultatet blir att vi redan idag kan förutse dagen när robotjournalisterna kommer att ta över.

Men när vi säger “ta över” så betyder det inte direkt vad vi kanske tror. Det tar ett tag att sätta sig in i hur robotarna kommer att över.

Stacey Vanek Smith skriver på National Public Radios hemsida: An NPR Reporter Raced A Machine To Write A News Story. Who Won?

Alla vet att alla kommersiella flygplan idag flygs av autopiloter, men trots det så sitter det fortfarande mänskliga piloter i cockpit över hela världen.
Piloterna överlämnar själva flygandet till autopiloten men programmerar hela tiden autopiloten med nya direktiv från flygledningen, som för att undvika stormar eller liknande.

Och på samma sätt kommer det att bli med robotjournalisterna. Dom kommer att skriva själva artikeln men dom kommer att kontrolleras av mänskliga journalister som kommer att programmera in parametrarna, instruktionerna, till artikeln som sen skrivs enligt journalistens instruktioner.

Så kommer det att bli. Har man bara sett hur piloter programmerar sina autopiloter så inser man omedelbart hur robotarna kommer att utvecklas. I Symbios med människan.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Pressen Robotar

One thought on “Automated Insights: robotar mot journalister, vem vinner?

  1. Björn Nilsson

    När journalisterna skriver allt sämre, redaktörerna redigerar sämre, korrläsarna har rationaliserats bort och den dåliga smaken invaderar även kvalitetspressen – ja, då bör gapet mellan robotskrivna respektive journalistskrivna alster minska. Även helt mänskligt tillverkade artiklar kan se ut som det varit en klantig robot i farten.

Comments are closed.