Politik

Ut med det tråkiga, in med Berkeley Robot for the Elimination of Tedious Tasks

Mycket av vad vi människor gör rent fysiskt är tråkigt och består av upprepade hand och muskelrörelser. Som de människor som står vid ett löpande band och skruvar på ett hjul eller en ratt på en bil.

Fördelen med robotar är att dom aldrig blir uttråkade, aldrig kommer på smällen och aldrig börja bråka om semester eller ens VAB. Nackdelen är att robotar för det allra mesta inte har den ögonmotorik, balans- och koordinationsförmåga som krävs för att kunna utföra finare rörelser.

Så ett forskarteam på Berkeleyuniversitetet här i Silicon Valley-området har beslutat sig för att skapa en robot som klarar av betydligt mer detaljerade rörelsemönster och ögonmotorik än vad robotar hittills har kunnat utföra.

John Markoff skriver i New York Times: New Approach Trains Robots to Match Human Dexterity and Speed

In an engineering laboratory here, a robot has learned to screw the cap on a bottle, even figuring out the need to apply a subtle backward twist to find the thread before turning it the right way.

This and other activities — including putting a clothes hanger on a rod, inserting a block into a tight space and placing a hammer at the correct angle to remove a nail from a block of wood — may seem like pedestrian actions. But they represent significant advances in robotic learning, by a group of researchers at the University of California, Berkeley, who have trained a two-armed machine to match human dexterity and speed in performing these tasks.

The significance of the work is in the use of a so-called machine-learning approach that links several powerful software techniques that make it possible for the robot to learn new tasks rapidly with a relatively small amount of training.

The new approach includes a powerful artificial intelligence technique known as “deep learning,” which has previously been used to achieve major advances in both computer vision and speech recognition.

Det här är ännu ett exempel på hur snabbt robotmarknaden nu avancerar, något som kommer att sätta allt större spår i samhället och på arbetsmarknaden.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Robotar