Politik

Inte bara Putin, dagens despoter är betydligt mer sofistikerade än sina föregångare

Marshall Stalin

Världen har förändrats till oigenkännlighet sen de klassiska diktatorernas tid. Män som Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Mao, Castro härskade över befolkningar som med Tyskland som enda undantag, bestod av rena analfabeter. Det är rätt självklart att en envåldshärskare idag inte kan eller ens behöver använde metoder som var anpassade till en helt annan tid. Med Kim Jong-un och Assad som enda undantag.

Timur Vermes i sin bok Er ist wieder da målar upp en ypperlig bild av den totala kulturkrock som skulle inträffa om en modern Hitler skulle komma tillbaks till dagens Tyskland.

Dagens despoter med Vladimir Putin i spetsen vet att man inte behöver sätta upp Gulag eller koncentrationsläger för att hålla befolkningen i schack. Hybridkrig är betydligt svårare att hantera än Blitzkrieg just eftersom det existerar i ett skuggland mellan krig och fred. Och redan Hitler var en mästare på media och propaganda, även om det är svårt att förstå det idag när vi tittar på hans skrikande tal på gamla svartvita YouTube-klipp.

Så hur kan den demokratiska världen hantera dagens despoter? Sergei Guriev och Daniel Treisman skriver i New York Times:
The New Dictators Rule by Velvet Fist

These illiberal leaders — Alberto K. Fujimori of Peru, Vladimir V. Putin of Russia, Viktor Orban of Hungary, Recep Tayyip Erdogan of Turkey, Mahathir Mohamad of Malaysia and Hugo Chávez of Venezuela — threaten to reshape the world order in their image, replacing principles of freedom and law — albeit imperfectly upheld by Western powers — with cynicism and corruption. The West needs to understand how these regimes work and how to confront them.

Some bloody or ideological regimes remain — as in Syria and North Korea — but the balance has shifted. In 1982, 27 percent of nondemocracies engaged in mass killings. By 2012, only 6 percent did. In the same period, the share of nondemocracies with no elected legislature fell to 15 percent from 31 percent.

This sea change might have started with Lee Kuan Yew of Singapore, who combined parliamentary institutions with strict social control, occasional political arrests and frequent lawsuits to cow the press — but also instituted business-friendly policies that helped fuel astronomical growth.

De riktigt blodiga diktatorerna som Assad och Kim Jongun blir allt färre. Men samtidigt så blir demokratiska ledare mindre demokratiska. De har ännu inte förvandlats till despoter men det finns all anledning att oroar vara vaksam.

President Obama sysslar med mer massavlyssning en någon nationell ledare i världshistorien. Är han demokrat eller på väg att bli något annat? Är han fågel eller fisk eller mitt emellan? Och är republikanerna i USA på väg att undergräva den traditionella amerikanska demokratin med allt hårdare kontroll vid valurnorna och ändrade valkretsar, allt för att göra det svårt för demokraterna att få sina röster räknade? För att inte tala om lobbygruppernas miljardsatsningar på de amerikanska valen.

Det kanske är så att världen är på väg bort från både demokrati och forna tiders diktaturer till något mellanting där järnhanden inte är så synlig som förr. Och diktatorn är smart nog att inte försöka sitta livet ut. Samtidigt som politiska dynastier växer fram i USA.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Inte bara Putin, dagens despoter är betydligt mer sofistikerade än sina föregångare

 1. Johnny

  Undra när vi får läsa i NYT om följande:

  “Incidentally, it is now well known that both Al Qaeda and ISIS were created, funded, trained and armed by the CIA and other US security and military agencies themselves, in order to stir up violence that could then be used as excuses to intervene with military force towards covert political and financial ends. All according to objective international analysts, coinciding with highly credible sources within the US establishment itself.”

  Europa borde skicka alla flyktingar från alla USA sponsrade krigen till USA.

  http://newsvoice.se/2015/05/27/swedish-politician-us-is-the-cause-of-refugees-from-the-middle-east/

 2. Johnny

  Det enda intressanta med NYT är att man får reda på Zionisternas senaste propaganda som befolkningen skall hjärntvättas med. Länder och ledare som inte underkastar sig “The Evil Empires” vilja demoniseras som diktaturer och despoter, men faktum är att Washington älskar sina “puppet” diktaturer och diktatorer som gör som Imperiet vill, naturligtvis nämner artikeln inte diktaturen Saudarabien och deras diktator. Jeltsin var toppen men Putin är den nya Hitler. Världen har tröttnat på det Zionistiska USA med alla sina satanistiska krig, förstörelse, kaos och död, speciellt det amerikanska folket. Ryssland, Kina, Indien, Brasilien och många fler länder går sin egen väg och USA kan leda sig själv och sina vasallstater bäst de vill. Sedan 9 maj lever vi i en multipolär värld.

 3. lennart

  Roger, Ja och det är ännu värre än så, staten tvingar dig också att följa lagar och förordningar och det hemskaste av allt, att tvångsbetala skatt.

  1. roger

   du ser inga risker alls i att det bara tillkommer mer o mer detaljstyrningar i form av lagar och förordningar?
   varje ny inskränkning i individen/familjens val är av godo?

   1. Lennart

    roger: om du inte vill vara en del av samhället så måste du också ta ansvar för det på det personliga planet. Du kan inte bara välja bort att betala skatt, att följa landets lagar men ändå utnyttja samhällets tjänster. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

 4. roger

  Vidare stiftas det mer och mer lagar som skall i detalj bestämma hur individer och familjer måste leva sina liv för att gynna staten.
  Allt från hur föräldradagar fördelas och privata företagsstyrelsers komposition till tvångsvaccinering av barn.

Comments are closed.