Politik

Medan EU blundar för FIFAs korruption så agerar USA:s justitiedepartement

Sepp Blatter Arrives at the Opening ceremony

EU:s delstater och justitiedepartement har tolererat korruptionen inom FIFA i decennier utan att lyfta ett finger. När korruptionen blir alltför flagrant så är det det amerikanska justitiedepartement och inte EU som agerar och som nu kräver att medlemmar i FIFA:s högsta ledning utlämnas till USA för att få sina straff.

Ett intressant exempel på att världen inte alltid är som vi kanske tror att den är.

David A Graham skriver i The Atlantic: The Clock Finally Runs Out for FIFA. Soccer’s international governing body has long been suspected of mass corruption, but a 47-count U.S. indictment is one of the first real steps to accountability.

…..
The arrests came after a lengthy FBI investigation. In total, the Justice Department charged 14 people with 47 corruption counts, including racketeering, wire fraud, and money laundering, following “a 24-year scheme to enrich themselves through the corruption of international soccer.” In addition to FIFA officials, five corporate executives are charged, and Justice has unsealed several prior guilty pleas in the case. The FBI also raided the offices of CONCACAF, FIFA’s Americas affiliate, in Miami on Wednesday. The case originated in the Eastern District of New York; until her confirmation in April, that district was led by U.S. Attorney General Loretta Lynch.
…..
Those arrested in Zurich will be extradited to the United States to be tried. Even as Swiss police shielded the men from public view, the U.S. Justice Department was trumpeting the arrests—only the most superficial sign of the deep differences between how various justice systems have historically approached FIFA. The British press has complained that even amidst allegations of corruption against FIFA, courts in Europe are unwilling to go after the organization—the sacrifices at stake in football-loving countries are simply too much. But The Telegraph’s Ben Wright argues the charges demonstrate that FIFA just isn’t able to intimidate the U.S. justice system in the same way—both because of a more aggressive mindset about white-collar crime, and because affection for soccer isn’t so ingrained. The academic Dan Drezner only half-jokingly suggests that the arrests are the best U.S. foreign-policy move of the year, with America taking on a powerful but widely disliked bully.

Ett synnerligen intressant exempel på hur FIFA har kunnat tvinga EU till tystnad, något som dom uppenbarligen inte har lyckats göra med USA. Där åklagare traditionellt inte har låtit sig skrämmas till tystnad.

Pressklipp:
AB,GP,DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Sport

21 thoughts on “Medan EU blundar för FIFAs korruption så agerar USA:s justitiedepartement

 1. Johnny

  Bosse har rätt om Blatter och hans popularitet. Det förklarar dock inte varför USA och FBI lägger sig i saken nu. Det handlar bara om korruptionsANKLAGELSER i en sport som inte ens är bland de fyra mest populära. Varför händer detta nu och inte tidigare? Själv är jag övertygad om att det är ett försök från USA att få bort VM från Ryssland eller åtminstone få så många länder som möjligt att bojkotta VM år 2018 så att inte Ryssland får världens positiva uppmärksamhet. Att västmedia blåser upp saken och pushar sitt narrativ om saken stödjer saken att det är en kordinerad propaganda aktion av väst.

  “Was it about time that “the sovereign” wraps his head around more and other things than a ball and 22 people who are chasing it, FIFA, and corruption? What about arresting Wall Street Banksters in Zürich instead? Can you imagine Russian FSB agents launch a joint sting operation with Swiss police against Wall Street Banksters in Zürich? I can’t, maybe in Ulan Bator, not in Zürich.”

  First appeared: http://journal-neo.org/2015/06/01/fifa-blatter-and-weaponized-sport/

  Här är en intelligent artikel om saken.

 2. Christer W

  Innan Blatter var vm-fotboll en europeisk angelägenhet och afrika, asien och de amerikanska kontinenterna var underrepresenterade.
  Det är nog huvudskälet till afrika och asien stödjer blatter, han öppnade dörren för dem.

 3. Bosse

  Nå nu verkar det ju bli så att Blatter kommer att sitta kvar och många frågar sig hur det är möjligt att den man som har det yttersta ansvaret för korruptionen inom FIFA kan sitta kvar som om ingenting har hänt?

  Tja det som vi i västvärlden vägrar förstå är att inte alla tänker som vi. I Afrika och Asien ses på de flesta håll inte Blatter som en korrumperad skurk utan som en hjälte. En Robin Hood-figur som tagit från de rika och gett till de fattiga. Något som han på sätt och vis också har gjort genom att se till att även fattiga länder fått del av FIFA-pengarna. Att han möjligen haft en dold agenda med detta (att öka sin egen popularitet för att kunna regera genom tjänster och gentjänster) spelar i sammanhanget ingen roll och gör inte hans popularitet mindre.

  Så Blatter må vara en korrumperad skurk men han är inte ointelligent på något vis utan har haft förstånd att göra sig populär där han tjänat som mest på det.

  Om vi försöker se det positiva i det hela är det då att tredje världen i alla fall fått ta del av pengarna från väst.

 4. Johnny

  FIFA styrs av Schweizisk lag eftersom organisationen har sitt säte där. Att nationaliteten på vilka banker som pengar har transfereras via skulle avgöra var brottet har skett låter mycket märkligt, alla USD transaktioner går via USA banker. Om man skickar ett e-mail eller ringer ett telefonsamtal som passerar ett antal servrar i antal länder var skall man dömas då?

  Nu är ju också Israel och Palestina med i FIFA och det var snack om att utesluta Israel ur FIFA. Plus att USA bedriver krig mot Ryssland. Det finns flera storpolitiska skäl till att USA agerar nu och inte tidigare. Sedan att propaganda media i väst hyllar USA som en juridisk hjälte är det ingen tänkande människa som går på.

  1. Lennart

   Johnny: Du får inte bara kläcka ur dig saker som du inte är insatt i. Om höga ledare i FIFA sysslar eller andra personer som sysslar med ekonomisk brottslighet använder sig av amerikanska banker så faller det under amerikansk lagstiftning. Det är precis samma sak med svenska banker.

 5. Johnny

  FIFA (208) har fler medlemsländer än FN och 133 av dem röstade för Blatter igen. Den korrumperade regeringen i USA borde först och främst rensa ut sig själv och alla andra korrumperade institutioner plus alla Israel Firsters med dubbla medborgarskap. När skall G W Bush ställas inför rätta? Han som ljög inför hela världen om Iraks WMD och orsakade miljoner människors död? Ryssland lär få sitt VM 2018 och det skall bli intressant och se om UEFA bojkottar VM och vad som händer då, revolution?

 6. Gregor

  Lennart, om det amerikanska rättssystemet verkligen fungerade så skulle en viss George Walker Bush skaka galler redan under förra årtiondet.

 7. Christer W

  I jämförelsen us med eu missar ni den verkliga poängen. I europa är de juridiska systemen nationella och inte federala. Korruption t.ex. i tyskland kan inte lagföras t.ex. i sverige ens av eu.

  1. Lennart

   Christer, det är en bra poäng, men FIFA skulle trots det kunna lagföras i Sverige OM korruptionen skedde via svenska banker. och det är den enda orsaken till att USA kunde ingripa mot FIFA, nämligen att korruptionen skedde via amerikanska banker.

 8. Bosse

  Jag fruktar nog att Blatter kommer att sitta kvar i ohotat bo alldeles oavsett hur insyltad han är i diverse oegentligheter. Som i vilket schackparti som helst kommer det att offras en massa bönder och en och annan löpare/springare för att rädda kungen från att falla. Det kommer han troligen heller inte att göra så länge som han har i stort sett hela tredje världen bakom sig. Så ja han kommer att sitta kvar som FIFA-ordförande, och nej han kommer inte att utlämnas till USA.

  1. San

   Tärningen är kastad iaf, tror knappast den här FIFA-omröstningen är det sista ordet.

   1. San

    Läste någonstans att i princip en handfull länder står bakom FIFA:s reklamintäkter, USA, Japan, Kina, Tyskland och England. Kan vara någon till. Övriga EU lär väl öka på det där till 60-70%. Så i slutändan är det sponsorerna som avgör vad som händer. Sony har redan dragit sig ur och VISA hotar med det.

 9. San

  Team America F##k Yeah! Om USA burar in Blatter och tar VM från Qatar så kommer det att vara den största boosten av USA:s popularitet sedan landstigningen av Normandie.

  Fascinerande händelse, har det någonsin diskuterats så mycket fotboll i det här landet?

  1. Lennart

   San: den största boosten av USA:s popularitet sedan landstigningen i Normandie. Ett bevingat ord 🙂

 10. Johnny

  Varför händer detta nu och vem tjänar på det? Vad har USA med saken att göra överhuvudtaget? Endast amerikanska medborgare borde kunna utlämnas till USA. Vem litar på en helt korrupt USA-regering som planerar, finansierar och genomför olagliga och blodiga statskupper av demokratiskt valda regeringar i ex Ukraina? USA kan tillverka vilka bevis som helst och att utländska medborgare skall dömas i USA strider mot all rättspraxis. Självklart är det här ett försök från “The Evil Empire” att förhindra att VM i fotboll spelas i Ryssland 2018 och har ingenting med rättvisa att göra. Om USA vill bekämpa korruption så borde man självklart börja med sin egen kongress, banksystem, mediamonopol och militärindustriella komplex.

  1. Lennart

   Johnny, vad USA har med korruptionen att göra är att den sker via amerikanska banker. Den sker också via EU-banker men EU vågar inte gå emot FIFA så man låter korruptionen fortsätta.

 11. Christoffer

  Så kul att världens kanske yngsta fotbollsnation (bortsett från Canada då 😉 ) startade hela det här. haha…

  1. Lennart

   Christoffer, det är verkligen intressant och uppenbarligen pinsamt för EU som har låtit den här korruptionen fortsätta år och och år in utan att man vågar stöta sig med FIFA.

   1. San

    Fotbollen är den överlägset största sporten i Europa, några av Europas största klubbar får sina inkomster från Qatar. Inte en ursäkt, men en förklaring.

Comments are closed.