Politik

Google Now on Tap, kontext och mobilen som din personliga assistent, eller hur sjutton vet Google vad jag gör i Sundbyberg?

Google Now introducerades för tre år sen och var första steget mot mobilen som en personlig assistent som känner till dina rörelsemönster och intressen och kan förse dig med personlig information utan att du behöver be om det. Ett exempel är att du bor i Uppsala och pendlar in till Stockholm. När media återigen meddelar att det har blivit signalfel i Märsta så hoppar det upp ett meddelande på din mobil som ger dig alternativ för kvällen.

Google Now on Tap är nästa steg i den här utvecklingen, en personlig assistent som vet vad du tittar på på mobilen och som kan söka igenom sin molnbaserade databas och ge dig rappa svar till de frågor du kanske inte ens själv vet att du hade.

Nathan Olivarez-Giles skriver i Wall Street Journal: Why You Should Care About Google Now on Tap


The goal in all this, Chennapragada explained at I/O, is to make Google search more useful more quickly. Like Google Now itself—which filters your email and searches to surface commute times, sports scores, calendar appointments, travel info and package delivery details—Now on Tap will be something Android M users will have to opt into to use.

And Now on Tap won’t always be creeping on what you’re doing with your phone in the background. It will only scan a phone’s display when it’s triggered with that home button long press. Chennapragada didn’t say whether or not Now on Tap would run on Android tablets, or if it was planned for Chromebooks or the Chrome browser at some point later on down the line.

The concept of Now on Tap itself is yet another step toward the always-ready, voice-controlled, question-answering computer we’ve seen in popular culture for some time.

Den första generationen av sök på webben var att vi kunde “Googla” efter information. Utan att datorn ens visste var vi befann oss. Men i och med att mobilen blev verklighet så visste den och Google var vi befann oss och kunde dra slutsatser om vad vi sysslade med. Det kallas kontext på finspråk och det betyder att om Google bara lagrar nog med information om oss uppe i datormolnen så kan den sen också ge oss förslag och information som vi behöver.

Det här är i alla framtiden. Nu kan du vägra att delta i Google Now on Tap, vilket kan vara bra att veta även om man bor i Sumpan.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Mobiler