Politik

En solskenshistoria: Eliot Higgins, Brown Moses och hans innovativa blogg Bellingcat för medborgarjournalister

bellingcat

Klicka på Bellingcat.

Världen flödar över med data, och självlärda bloggare kan idag etablera sig som aktade och respekterade analytiker på sina specialområden.

Ett paradexempel är den 35:årige brittiske bloggaren Eliot Higgins som på sin blogg Brown Moses under de senaste åren har etablerat sig som syrienkrigets främste expert på de olika vapensystem som används av gerillan och regimen.

Higgin unika metod är att dagligen övervaka över 450 YouTube-kanaler i jakt på bilder och videon av vapen. Han kan snabbt identifiera nya vapensystem och var dom har hittats och på så sätt bygga upp en bild av hur kriget utvecklas.

Enligt Guardianreportern Matthew Weaver, så har Higgins “hyllats som något av en pionjär” för sitt arbete. Det märkliga är att Higgins inte hade någon som helst bakgrund eller utbildning i vapenteknologi och är helt självlärd.

Nu vidareutvecklar han sin verksamhet genom att starta bloggen Bellingcat som kommer att bli en gruppblogg som samlar in information om vapensystem i Ukraina och andra oroshärdar.

Han söker gräsrotsfinansiering på Kickstarter och vore jag DN eller SvD så skulle jag utnyttja den här bloggen och vara med och finansiera den.

Så här ser framtidens journalistik ut, allteftersom fler människor världen över får tillgång till bredband, YouTube och billiga mobilkameror.

Och vi samtidigt får bloggare som har tid och intresse av att samla in och analysera informationen. Något som dagens överarbetade journalister sällan har.

Ett annat namn som kommer i tankarna är Nate Silver som egenhändigt vände upp och ner på valbevakningen i USA gonom att använda moderna statistiska metoder. Och på så sätt kunde förutspå de senaste två presidentvalen långt innan någon av de etablerade valexperterna.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Bloggar, Syrien

3 thoughts on “En solskenshistoria: Eliot Higgins, Brown Moses och hans innovativa blogg Bellingcat för medborgarjournalister

 1. Marcin

  Nu ska fler vapen skeppas till regionen, som alltid för den goda sakens skull.

  Mer vapen och pengar till kampen mot IS
  http://www.svt.se/nyheter/ett-mote-praglat-av-misstanksamhet

  ISIS boasts US-made Humvee war spoils, Iraq loses 2,300 vehicles in Mosul alone
  https://www.youtube.com/watch?v=FPqxvvt0O7E

  Som i sin tur kommer falla i efterföljarens händer, vem eller vad det nu kan tänkas bli. Likt en oändlig Mandelbrot fraktal eller som i dagens populära läge, Matrjosjka.

Comments are closed.