Politik

Inför presidentvalet 2016, striden om allmän rösträtt intensifieras i USA

Hillary Clinton - Caricature

Att den amerikanska rösträtten successivt har inskränkts de den senaste åren är ingenting man talar öppen om vare sig i USA eller omvärlden. Men i president och kongressvsalen 2016 så kommer flera miljoner amerikaner inte att släppas fram till valurnorna, och värre kan det komma att bli. 31 amerikanska delstater har idag en republikansk guvernör vilket gör det möjligt för dom att inskränka poströstandet, att införa allt mer drakoniska ID-lagar och att göra det omöjligt för studenter och väljare att rösta i något annat valdistrikt än sitt eget.

Och till det kommer Gerrymandering, att man helt sonika ändrar på valdistrikten för att favorisera det egna partiet.

Plus givetvis att ett par miljoner amerikaner som sitter eller har suttit i fängelse inte har rösträtt.

Hade USA haft en valberedning som skötte valen över hela landet så hade sånt här fusk blivit omöjligt. Men det har man inte, och därför får den amerikanska demokratin ta sig en rejäl törn.

Ny börjar Hillary Clinton oroa sig för de nya restriktioner som de allt mer aggressiva republikanerna inför i s.k. swing-stater där valet kommer att avgöras.

Maggie Haberman och Amy Choznick skriver i New York Times: Democrats Challenge Voter Restrictions in Battleground States

Democrats allied with Hillary Rodham Clinton are mounting a nationwide legal battle 17 months before the 2016 presidential election, seeking to roll back Republican-enacted restrictions on voter access that Democrats say could, if unchallenged, prove decisive in a close campaign.

The Democrats began last month with lawsuits filed in Ohio and Wisconsin, presidential battleground states whose governors are likely to run for the Republican nomination themselves. Now, they are most likely going to attack a host of measures. They include voter identification requirements that Democrats consider onerous, time restrictions imposed on early voting that they say could make it difficult to cast ballots the weekend before Election Day, and rules that could nullify ballots cast in the wrong precinct.

The effort, which is being spearheaded by a lawyer whose clients include Mrs. Clinton’s campaign, reflects an urgent practical need, Democrats say: to get litigation underway early enough so that federal judges can be persuaded to intervene in states where Republicans control legislatures and governor’s offices.

Ett rätt pinsam utveckling som sannerligen inte kommer att hjälpa USA:s internationella anseende.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om 2016-Valet i USA, Republikaner,

3 thoughts on “Inför presidentvalet 2016, striden om allmän rösträtt intensifieras i USA

  1. christoffer

    ■Independent redistricting commissions: Roughly a dozen states have adopted independent commissions to reduce partisan politics in drawing congressional districts. The case from Arizona involves a challenge from Republican state lawmakers who complain that they can’t be completely cut out of the process without violating the Constitution. Källa Detroit News. Ett fall som ska upp i HD.

    Intressant. Verkar ju finnas intresse med fristående valdistrikskapare.

  2. Johnny

    Det vore kul om Jebb Bush vann eller John McCain eller någon annan riktig rubbad person blev president. Well, jag antar att Hitlary Clinton kvalificerar sig riktigt bra i det gänget. Tänk vad fantastiskt att få en kvinnlig president i USA, det skulle verkligen vara underbart, i stället för “Hope and Change” politik så får vi “Change and Hope” politik, Gud vad bra.

Comments are closed.