Politik

Nu är det kört, glöm stafettlärare, nu kommer robotlärarna som inte ens behöver ta rökpaus

Chinese Teacher

Efter åtta förskräckliga år av Jan Björklund som utbildningsminister så år det kanske inte så konstigt att robotforskarna nu sätter till alla klutar för att få fram robotar som kan användas i klassrummen. Och då inte för att spöa barnen utan för att undervisa dom. Det här kanske låter underligt men tillsammans med de Massivt Öppna Webbkurserna så är det klassiska klassrummet, om nu ursäktar den vedervärdiga vitsen och allitterationen, färdig för massiva innovationer.

Dominic Basulto skriver i New York Times om hur robotarna kan komma att göra sitt inträde i klassrummet:

Michael Osborne, associate professor of machine learning at the University of Oxford and the co-director of the Oxford Martin Programme on Technology and Employment, says that robo-teachers may one day be the answer. …

Delivering the information is the easy part, the hard part, says Osborne, is having the “deep understanding of human society” that’s required to be a teacher. ….

However, as artificial intelligence eventually catches up to the needs of robo-professors – something that even Osborne says conservatively could take as long as 20 years – expect to see professors as more of a mentor and facilitator, while much of the grunt work of lecturing and grading and test-making is done by machine. Students, too, will be called upon to do more of the functions currently done by professors.

Det viktiga här är inte att robotlärarna kommer inom de närmaste åren utan att de kommer att komma. Jag ser det själv här i Silicon Valley där vi brukade undervisa programmerare i klassrummen. Nu är den tiden förbi och man lär sig programmering i skräddarsydda kurser på webben. Ofta på YouTube, som jag redan har skrivit om.

Att mycket av undervisningen kommer att kunna skötas av interaktiva robotar är inte alls konstigt eftersom vi idag redan vet att vi är på väg att överlämna bilkörningen till robotar

Framtiden ser mer spännande ut än de flesta av oss anar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Rottingmajorens Vardag, Robotar

One thought on “Nu är det kört, glöm stafettlärare, nu kommer robotlärarna som inte ens behöver ta rökpaus

  1. Peter Andersson

    Lär ju komma en ny sport för ungdomar då också: Måla grafitti på läraren…

Comments are closed.